Hemmelig aftale er en and

Der findes ingen hemmelig aftale mellem Naalakkersuisut og den danske regering. Det slog statsminister Helle Thorning-Schmidt i går fast fra Folketingets talerstol. Det sker, efter Siumuts formand Aleqa Hammond har beskyldt Kuupik Kleist for at hemmeligholde en aftale om Grønlands råstoffer og Rigets sikkerhedspolitik.
Skrevet af Martine Lind Krebs
22. februar 2013 08:43

- Der findes ikke en hemmelig aftale. Der er ikke en aftale, før alle er enige om, at der er en aftale. Vi arbejder meget på det, fordi det er vigtigt, men der findes ikke en aftale, lød det klare svar fra statsministeren under gårsdagens debat om Grønlands økonomi, råstoffer og Rigsfællesskab med Danmark.

Spørgsmålet var rejst af Venstres Jakob Ellemann, der henviste til debatten i de grønlandske medier. Debatten om aftalen udspringer af et samråd i Udenrigsudvalget for 2 uger siden. Her orienterede udenrigsministeren om en kommende aftale, der skal styrke det udenrigspolitiske samarbejde mellem Danmark og Grønland og samtidig slå fast, at Danmark skal inddrages i alle de beslutninger om råstoffer, som kan have betydning for Rigets sikkerhed.

Aleqa Hammond har siden kritiseret Naalakkersuisut for at hemmeligholde en allerede færdig forhandlet aftale, men såvel Kuupik Kleist som den danske statsminister fastslår altså, at aftalen ikke er forhandlet helt på plads endnu.

- Der er jo valg i Grønland i øjeblikket, og det har gjort, at nogen af de ting, vi arbejder med, de har et andet tempo nu, og det gælder også aftalen. Der er flere, der har klandret os for, at vi ikke har fremlagt lovforslaget, der er opfølgningen til storskalaloven, og det handler jo om, at vi har besluttet os for ikke at lægge lovforslaget frem, før valget er overstået, og der er en regering i Grønland, sagde Helle Thorning.

Udenrigsminister Villy Søvndal oplyste på samrådet i Udenrigsudvalget for 2 uger siden, at aftalen havde været forhandlet på 2 møder allerede, og at man havde forventet, at den ville kunne lukkes i marts. Men at den plan nu var blevet udskudt på grund af det grønlandske valg.