Helle Thorning nægter at svare

Thorning afviste i dag at svare på spørgsmål om storskalaloven, der ikke har en retlig interesse for Danmark. Og det er naturligt, at hun afviser spørgsmålene. Men oppositions-drillerier er skadelige, mener Socialdemokraterne.
Skrevet af Jette Andersen, Ritzau
30. januar 2013 13:11

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har indtil videre kun modvilligt forholdt sig til den grønlandske storskalalov, og sådan vil det også være, når regeringens ministre i den kommende tid skal forholde sig til lovens konsekvenser i Folketingets udvalg.

Det står klart i et brev til Grønlandsudvalget, som også er sendt til Folketingets formand. Heri forklarer statsministeren, at regeringen af principielle årsager ikke finder grundlag for at besvare en række af spørgsmålene fra udvalget.

Heller ikke hendes ministerkolleger vil være svarvillige, når det kommer til spørgsmål, som ifølge regeringen har lignende karakter, fremgår det af brevet.

Indtil videre drejer det sig om spørgsmål stillet i Beskæftigelsesudvalget, Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget, Forsvarsudvalget, Retsudvalget og Udenrigsudvalget.

Og statsministerens afvisning af storskalaspørgsmålene, kritiseres i skarpe vendinger af Dansk Folkeparti.

Der er tale om sager, der omhandler områder, som det grønlandske selvstyre selv har hjemtaget.

Derfor er det helt naturligt, at statsministeren siger nej til at svare på spørgsmålene, mener Flemming Møller Mortensen, grønlandsordfører for Socialdemokraterne.

- Bygen af spørgsmål har fået karakter af drilleri, og det er urimeligt, set med grønlandske øjne.

Han kritiserer oppositionen for at lege storebror i forholdet mellem Grønland og Danmark.

- Det handler om forståelse og respekt for det grønlandske selvstyre. Her er der åbenbart partier, som fortsat vil være storebror i forhold til Grønland, siger ordføreren.

Venstre afviser påstanden om, at spørgsmålene om Grønland er politisk drilleri.

- Jeg synes, at Socialdemokraterne burde læse vores spørgsmål. De vidner om oprigtig bekymring for det grønlandske samfund, siger Venstres grønlandsordfører, Gitte Lillelund Bech.

Formand for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist, har i en pressemeddelelse givet udtryk for, at han finder det problematisk, hvis de danske politikere blander sig for meget i storskalaloven.

- Det er Naalakkersuisuts opfattelse, at den mindre administrative ændring af udlændingeloven, som Folketinget skal tage stilling til, ikke bør gøres til genstand for danske, indenrigspolitiske drillerier.