Helle Thorning: En aftale er en aftale

Statsminister Helle Thorning Schmidt fejer i dag alle spekulationer af bordet om, at den økonomiske rammeaftale om fordelingen af råstofferne mellem Danmark og Grønland skal tages op til genovervejelse.
Skrevet af Martine Lind Krebs
23. august 2012 09:50

- Den selvstyreaftale, som vi lavede, og som var meget gennemarbejdet, fordi den netop byggede på en kommission, blev bredt vedtaget i Folketinget. Der er ingen som helst tvivl. Når et område er taget hjem af Grønland, så er det grønlænderne, som har ansvaret, men selvfølgelig også indtægterne. Det er meget enkelt, sådan lød det i dag fra statsministeren, da KNR mødte hende til et eksklusivt interview.

I dagens Berlingske Tidende lyder det ellers fra flere grønlandsordførere, at fordelingen af råstofindtægterne bør genforhandles, efter at avisen har skrevet om forventede indtægter på 32 milliarder fra den planlagte jernmine ved Nuuk. Men det mener statsministeren ikke.

- Jeg synes personligt, det er retfærdigt, at det er på den måde. Vi har lavet en selvstyreordning, og den skal vi alle sammen stå ved. Jeg synes den er god, fordi den giver grønlænderne mulighed for selv at trække tingene hjem i det tempo man ønsker det, men vi skal også stå ved, at når et område et trukket hjem, som råstofområdet, så er det grønlændernes ansvar og grønlændernes indtægter, siger Helle Thorning Schmidt.

Så på det område kan Kuupik Kleist med sindsro mødes med sin danske kollega, når hun og Færøernes lagmand Kaj Leo Johannesen mødes med ham til Rigsmøde i Igaliku. Et møde, som statsministeren ser frem til.

- Det her er en lejlighed til at samles og møde vores kolleger, og jeg glæder mig selvfølgelig rigtig meget til at komme til Grønland og til at bruge noget tid med mine kolleger, siger Helle Thorning Schmidt.

Fordelingen af råstofindtægterne er ifølge Selvstyreaftalen således, at de første 75 millioner kroner tilfalder Grønland, derefter skal de fordeles ligeligt mellem Danmark og Grønland, og den danske del bliver modregnet i bloktilskuddet. Når indtægterne overstiger bloktilskuddet er der lagt op til genforhandling.

Rigsmødet afholdes den 30. august i Igaliku. Det er statsministerens første gang i Igaliku, og som traditionen byder har hun i øvrigt sin mand Stephen Kinnock med.