Helle stoppede Villy og Kuupik

I Danmark får spillet om Arktis og råstofferne i Grønland nu en dramatisk drejning på højeste niveau i regeringen. Ifølge Berlingske Tidende i dag har statsminister Helle Thorning-Schmidt tilsyneladende forsøgt at bremse udenrigsminister Villy Søvndals deltagelse i et vigtigt møde om Grønland.
19. december 2012 06:14

Efter hvad Berlingske erfarer, er Søvndal af Statsministeriet blevet bedt om ikke at deltage i et møde med entreprenørselskabet MT Højgaard og det rådgivende ingeniørfirma Orbicon.

Del to selskaber havde inviteret både den danske udenrigsminister og landsstyreformand Kuupik Kleist til en drøftelse af, hvordan f. eks. danske pensionskasser kan samarbejde med internationale efterforsknings-og mineselskaber om investeringer i råstof-og mineaktiviteter i Grønland.

Som en konsekvens af statsministerens indgriben har MT Højgaard og Orbicon nu valgt at aflyse mødet. 

Den direkte anledning til invitationen fra firmaerne, der begge længe har været involveret som rådgivere i en række af de største udenlandske mineprojekter i Grønland, var et interview med udenrigsministeren i Berlingske. 

I Berlingske erklærede Søvndal sig parat til at stille sig i spidsen for et dansk investeringsinitiativ i grønlandske råstofaktiviteter.

Hvis store danske virksomheder og store pensionskasser slår sig sammen med udenlandske efterforsknings-og mineselskaber, kan Danmark måske blive en ny spiller i Grønland på linje med bl. a. entreprenører og investorer fra Kina.

Statsministeriet har ifølge Berlingske Tidende i dag ikke nogen kommentarer til sagen.  Men i morgen eller i overmorgen skal regeringstoppen, herunder statsminister Helle Thorning-Schmidt og finansminister Bjarne Corydon. de Radikales økonomiminister Margrethe Vestager samt erhvervs-og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) bl. a. drøfte Grønland i regeringens koordinationsudvalg.