Hegn skal stresse moskusokser af

KNAPK er med til at lægge planer for opførelser af hegn i Kangerlussuaq til inddrivning af moskusokser. Der arbejdes på at ændre bekendtgørelsen for fangst af moskusokser.
Skrevet af Ludvig Siegstad
08. marts 2012 13:37

Hvis ændringen bliver godkendt, vil det blive muligt at inddrive moskusokser.

- Gevinsten for indhandlet kød kan blive højere på dyr, som ikke er blevet stresset i det øjeblik, de bliver skudt, siger Aksel Blytmann, konsulent i KNAPK.

KNAPK har lagt en strategi for fangst af moskusokser i Kangerlussuaq. I fremtidsplanen fremgår det, at der skal opføres flere hegn i områder, som er dispenseret til formålet.

Fangerne fra Maniitsoq, Sisimiut og Kangerlussuaq bruger i dag snescootere og såkaldte  4-hjulstrækkere til fangst af moskusokser i den sydligere del af Kangerlussuaq-området.

Og fangerne bruger forholdsvis mange penge til reparationer og brændstof til deres snescootere.

- Hvis indhegningsmetoden bliver indført, kan det betyde langt mindre udgifter til fangerne, siger Aksel Blytmann, som også understreger, at det kan blive meget nemmere at indsamle moskusuld på stederne end hidtil.

- Ikke nok med det. Så vil en stor del af det dispenserede område skånet for snescooter- kørsel, understreger Aksel Blytmann.

Ifølge KNAPK-konsulenten er bekendtgørelsen for fangst af moskusokser i Kangerlussuaq ved at blive ændret, hvor indhegningsmetoden vil indgå i bekendtgørelsen.

Amalie Jessen, kontorchef i Departementet for Fangst, Fiskeri og Landbrugs fangstafdeling bekræfter, at ændringen af bekendtgørelsen er ved at blive vurderet i departementet.

Der har været tidligere forsøg med indhegning af moskusokser i Kangerlussuaq, i et dispenseret område. Det viste sig, at okserne er meget nemme at håndtere i indhegnet stand. Dog er forsøget ikke fulgt op.

I Departementet for Indenrigsanliggender, Natur og Miljøs forvaltningsplan for Kangerlussuaq fra 2010, står der, at moskusoksebestanden i hele Kangerlussuaqs område er på 10.000 moskusokser.

Endvidere anslås det, at der er omkring 7.000 - ­8.000 dyr på et bestemt område syd for Kangerlussuaq, hvor områdets bestand er stigende.

- Dette er en righoldig ressource for fangere, men bestanden kan være på vej til at blive for stor. Et sammenbrud af bestanden kan være en trussel mod jagten i området. Moskusoksebestandens størrelse bør reduceres til omkring 5.000 dyr, understreges det i forvaltningsplanen for Kangerlussuaq.