Hashkøbere på Christiania kan ende i fængsel

Regeringen vil indføre strafzoner for at lukke hashhandlen på Christiania. Handel og besiddelse af hash skal give stor bøde første gang - fængsel anden gang.
Meldingen kommer efter et skuddrab på Pusher Street i august, hvilket har fået beboerne på Christiania til at indlede et endeligt opgør med hashhandlen. Foto © : Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
06. september 2023 12:55

Regeringen vil tage hårdt fat for at få lukket hashhandlen i Pusher Street på Christiania.

Straf for handel og besiddelse af stoffer skal kunne fordobles i afgrænsede strafzoner, herunder på Christiania, sagde justitsminister Peter Hummelgaard (S) torsdag.

- Pusher Street på Christiania har i årtier været hjemsted for åbenlys, organiseret kriminalitet.

- Et sted, hvor kyniske kriminelle bandegrupperinger sælger hash og andre ulovlige stoffer og også desværre - som vi senest har set - trækker et spor af afstumpet og hensynsløs vold efter sig, sagde ministeren.

De skærpede strafzoner vil medføre, at eksempelvis handel og besiddelse af hash i førstegangstilfælde bliver straffet med en større bøde, hvis kriminaliteten sker i zonerne.

Anden forseelse giver som udgangspunkt fængselsstraf, lød det.

Meldingen kommer efter et skuddrab på Pusher Street i august, hvilket har fået beboerne på Christiania til at indlede et endeligt opgør med hashhandlen.

Beboerne har bedt om hjælp fra politi og myndigheder. Regeringens tiltag bliver taget godt imod af Hulda Mader, der er talsperson for Christianias pressegruppe.

Hun tror, at højere straf for at købe og besidde hash kan få køberne til at droppe hashkøb på Christiania.

- Jeg tænker, at det vil sætte en dæmper på købernes interesse. Og af den grund kan det være, at det mindsker antallet af folk, der sælger, siger hun.

Helt generelt er Hulda Mader ikke fortaler for højere straf. Men hun er villig til at acceptere de tiltag, som regeringen indfører.

- Vi har bedt om hjælp, og vi vil gerne have fjernet de kriminelle bander. Hvis de mener, at det er det tiltag, der skal til, må vi sige okay, siger hun.

Ifølge justitsministeren skal de nye tiltag omkring højere straf ikke stå alene, hvis Pusher Street skal lukkes permanent.

- Det kræver en grundlæggende fysisk forandring af området omkring Pusher Street, siger han.

Det kan være med eksempelvis lovlige butikker og nye boliger i området.

Regeringen vil komme med flere tiltag i forbindelse med en bandepakke, som ventes at blive præsenteret i næste uge.