Hans Enoksen og Kristian Jeremiassen endnu ikke tilfredse

Naalakkersuisut skal være mere åbne, blandt andet om hvilken fiskeripolitik de fører, så samfundet kan følge med i hvilken retning den nye koalition har i fremtiden. Det mener flere af Inatsisartut medlemmer for Siumut efter, at Hans Enoksen i sidste weekend gennem nyhedssitet, Qalorsaq.gl kritiserede Naalakkersuisut for at smøle med valgløfterne efter koalitionsdannelsen efter valget.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
28. maj 2013 15:12

Selvom formanden for Naalakkersuisut, Aleqa Hammond dysser debatten ned med, at der ikke er nogen splittelse i Siumut, er Hans Enoksen og Kristian Jeremiassen ikke tilfredse deres formands svar.

- Der er endnu ikke kommet frem hvad Naalakkersuisut har af planer om, hvornår de skal forhøje hellefiskekvoten. Jeg synes derfor, at Naalakkersuisuts planer skal være mere gennemsigtige, så hele samfundet kan følge med i, hvad koalitionen har planer i fremtiden, siger Inatsisartut medlem for Siumut Kristian Jeremiassen.

Debatoplæggeren Hans Enoksen er heller ikke begejstret for svaret, som formanden for Siumut og Naalakkersuisut, Aleqa Hammond kom med, hvor hun siger, at Naalakkersuisut arbejder hårdt for at realisere de valgløfter, som de gik til valg på, og som koalitionen er bygget op omkring på. Og Aleqa Hammond lover Hans Enoksen, at Naalakkersuisut nok skal gøre, hvad de kan for at sikre levevilkårene for fiskerne, som Hans Enoksen taler på vegne af.

Men den udmelding er ikke nok for Hans Enoksen.

- Under vores oppositions tid gennem 4 år, har vi altid haft fiskeri som vores store politisk emne, og vi vil gøre alt for fiskerne og for at gøre deres livsgrundlag bedre. Derfor undrer det mig, at Naalakkersuisut ikke er i gang endnu, for jeg føler, at vi altid har været klar også før koalitionsdannelsen, siger forhenværende formand for Naalakkersuisut, Hans Enoksen.

Naalakkersuisoq for Fiskeri, Karl Lyberth melder sig nu også i debatten. Han siger i en pressemeddelelse her til eftermiddag, at den gældende bekendtgørelse om fiskeri skal til høring i løbet af juni måned og derefter skal sendes som forslag til ændring. Og Karl Lyberth skriver videre, at ændring af fiskeriloven kan forelægge som forslag allerede i 2014 under Inatsisartuts møde.

Andre Siumut medlemmer, som sidder i Inatsisartut og som Radioavisen har kontakt med, siger ensstemmet, at debatten er sundt og er på sin plads. Men mener samtigdigt at Naalakkersuisut burde være mere gennemsigtet i deres politik, så samfundet bedre kan følge med.