Hans Enoksen: Naalakkersuisut vildleder Inatsisartut

- Royal Greenland lyver, sagde tidligere landsstyreformand Hans Enoksen fra Siumut i går i landstingssalen. Her drøftede Inatsisartut et forslag fra Kattuseqatigiit Partiiats Knud Fleischer om en eventuel privatisering af Royal Greenlands lukkede fiskerianlæg i bygderne.
Skrevet af Karsten Sommer
20. april 2012 07:42

Beskyldningen om løgn var ikke kun rettet mod fiskerikoncernen, men indirekte også mod formanden for naalakkersuisut Kuupik Kleist, som under den samme debat videregav Royal Greenlands oplysninger om bygdeanlæggene til Inatsisartut.

- Hans Enoksens beskyldning mod Royal Greenkland er også en beskyldning mod mig for at fremlægge urigtige oplysninger for Inatsisartut, sagde Kuupik Kleist ifølge Sermitsiaq.gl.

Formanden afviste forslaget, fordi Royal Greenland ganske enkelt ikke har nedlukkede anlæg i bygderne. To bygdeanlæg i Sarfannguaq og Itilleq er tidligere blevet privatiseret, og den 1. april solgte fiskerikoncernen sit indhandlingsanlæg i Arsuk til en nystiftet virksomhed, primært ejet af bygdens egen befolkning. Resten af Royal Greenlands bygdeanlæg er i drift.

- Det er løgn, for der ligger et nedlukket indhandlingsanlæg i Qaarsut, sagde Hans Enoksen og beskyldte dermed direkte  Naalakkersuisut for at vildlede Inatsisartut.

Kuupik Kleist henviste i sine bemærkninger til et høringssvar fra Royal Greenland, hvor fiskerikoncernen oplyste at der foregår indhandling af stenbiderrogn i Qaarsut, og derfor er der ikke tale om en permanent nedlukning, men en produktion som følger sæsonen.

Knud Fleischers forslag blev i øvrigt henvist til fiskeriudvalget, mens det sideløbende bliver undersøgt, om Royal Greenland har givet forkerte oplsyninger til Kuupik Kleist, skriver Sermitsiaq.gl.