Halvdelen af Folketinget ønsker ikke grundlovsændring

Mens SF, Radikale, Venstre, Alternativet og Liberal Alliance ønsker at revidere den danske grundlov, ser Socialdemokratiet, Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ikke grund til omskrivninger.
05. juni 2018 14:24

Det skriver DR.

I anledningen af Grundlovsdag tirsdag er de syv danske partier i Folketinget blevet spurgt, hvad de gerne ser blive ændret i Grundloven.

Venstre og Liberal Alliance ser gerne den danske ejendomsret sikret endnu mere, så det bliver sværere for de danske kommuner at inddrage private grunde, og så skal ytringsfriheden også sikres yderligere, mener Liberal Alliance.

LÆS OGSÅ Ingen kompromis med Grundloven

Alternativet ønsker at sikre naturen og klimaet i Grundloven, mens Radikale Venstre mener, at kirke og stat bør skilles ad.

Men hos Dansk Folkeparti og Konservative Folkeparti ser man ingen grund til at ændre på Grundloven.

Og det haster heller ikke hos Socialdemokratiet. Dog peger partiets politisk ordfører Nick Hækkerup på, at hvis loven en dag bliver taget op til revision, skal en række bestemmelse udgå, da de i dag er irrelevante.

LÆS OGSÅ Forfatning og bloktilskud kan gå hånd i hånd

Til gengæld skal det slås fast, at ingen er over eller ved siden af Folketinget, og at Folketinget skal have større indflydelse på udenrigspolitikken, siger Nick Hækkerup til DR.

En ændring af Grundloven var en del af Thorning-regerings plan i 2011, men det blev aldrig sat i gang. I dag har den danske regering ingen aktuelle planer om at revidere Grundloven ifølge regeringsgrundlaget.

LÆS OGSÅ Rigsfællesskabet bør erstattes af en union