Red Barnet: Hårdere straffe til seksualkrænkere er ikke nok

Organisationen Red Barnet mener, at personer, der krænker børn seksuelt, skal have behandling under deres afsoning - for eksempel med kønsdriftshæmmende medicinsk behandling.
Meget få af de grønlandske indsatte i Herstedvester får kønsdriftsdæmpende medicin, fortæller direktør i Kriminalforsorgen, Naaja Nathanielsen Foto © : KNR/Simon Uldum
Skrevet af Thomas Munk Veirum
29. oktober 2018 17:11

Red Barnet mener, at det ikke er nok at give seksualkrænkere hårdere straffe.

- Vi er også nødt til at se på, hvad gør vi så gør når krænkerne er kommet i fængslet. Har vi nu de rette sådan, er det for eksempel muligt at få kønsdriftsdæmmende behandling? Og i så fald er det så frivilligt eller er det tvungen, siger Jonna Ketwa fra Red Barnet til KNRs morgenradio Nunatta Nipaa.

Baggrunden for ønsket er, at Naalakkersuisut har fremsat forslag til ændringer i kriminalloven. Ændringerne betyder blandt andet, at samleje med et barn på under 12 år skal betragtes som voldtægt.

LÆS OGSÅ Vi kan behandle krænkere

Direktør i Kriminalforsorgen, Naja Nathanielsen forklarer, at der skal udvises forsigtighed ved brug af kønsdrifthæmmende behandling:

- Det er vigtigt at sige, at kønsdriftsdæmpende medicinsk behandling ikke er et wonderdrug, altså noget der bare man lige kan gribe til også er alt godt. Det er en meget indgribende behandling. Det kræver meget stor forarbejde inden man kan få tilbudt det. Det kræver mange timers terapi og udredning.  (...) og så skal der nogle kontroller til løbende så længe man tager det, da det er meget stærkt medicin, siger Naja Nathanielsen, direktør i Kriminalforsorgen til Nunatta Nipaa.

Hun forklarer også, at seksualkrænkere ikke får specialbehandling i dag, når de sidder i anstalten:

- I dag er der ikke nogen krænkerbehandlingstilbud til seksuelforbrydere særskilt. De kan benytte samme tilbud som andre borgere i landet, dvs. de tilbud der bliver ydet gennem kommuner og Selvstyret. Og derudover har vi i anstalterne et særligt behandlingsprogram på otte uger, som er et kognitivt behandlingsprogram, dvs. det er tankeændrings program, men det tilbyder vi til alle, der sidder i anstalterne, ikke kun seksuelforbrydere.

LÆS OGSÅ Seksuelle krænkere skal behandles

Naaja Nathanielsen siger også, at meget få af de grønlandske indsatte i Herstedvester får kønsdriftsdæmpende medicin.

I Grønland mangler vi viden til at begynde en behandlingsmetode, men hun forventer, at vi vil få erfaringer på området i løbet af årene.