Ulrikka Holm: Vi kan behandle krænkere

Personer der krænker børn seksuelt kan i nogle tilfælde behandles og krænkelser kan på den måde forebygges, fortæller eksperter.
Foto © : KNR
Skrevet af Dorthea Johansen
12. februar 2018 18:51

En ny kampagne fra NAKUUSA skal nedbringe antallet af seksuelle overgreb på børn her i landet. Men hvordan bliver et menneske til én, der krænker andre?

Ifølge eksperters vurdering kan overgrebene forebygges ved at behandle krænkerne.

På verdensplan bliver 1 barn ud af 10 seksuelt misbrugt. Men i Grønland er det 1 ud af 3 børn.

- Tallene er meget høje i Grønland, vurderer sexolog Ulrikka Holm.

Det er svært at svare entydigt på, hvorfor nogle mennesker bliver krænkere. Selvom seksuelle overgreb kan have mange årsager, findes der alligevel gennemgående faktorer.

- Der kan være fælles træk. De lever ofte selv under ringe livsvilkår, har haft en hård opvækst og været udsat for grov omsorgssvigt, siger Ulrikka Holm.

Professor: Der bør flyttes flere ressourcer til behandling

Der er dog ikke lavet dybdegående undersøgelser om, hvorfor nogle bliver krænkere. Og skal krænkelserne blive færre, skal der laves undersøgelser.

- Det er vigtigt at finde ud af, hvilke former for overgreb, der er hyppigst i Grønland, siger Ulrikka Holm.

Ifølge Ulrikka Holm er det muligt at forebygge overgreb ved at behandle krænkerne, og ifølge professor i psykologi ved Ilisimatusarfik, Peter Berliner, så bør man bruge flere ressourcer på netop det:

- Man bliver nok nødt til at flytte nogle ressourcer over på at lave behandling af krænkerne i meget højere grad, end man har gjort - blandt andet i anstalterne, siger Peter Berliner.

Voksne, der har været udsat for seksuelle overgreb i barndommen og har behov for samtale, kan ringe til 141. Børn og unge kan ringe om hvad som helst på 134.

Atornerluisartut