Foto: KNR

Ulrikka Holm: Vi kan behandle krænkere

Personer der krænker børn seksuelt kan i nogle tilfælde behandles og krænkelser kan på den måde forebygges, fortæller eksperter.

En ny kampagne fra NAKUUSA skal nedbringe antallet af seksuelle overgreb på børn her i landet. Men hvordan bliver et menneske til én, der krænker andre?

Ifølge eksperters vurdering kan overgrebene forebygges ved at behandle krænkerne.

På verdensplan bliver 1 barn ud af 10 seksuelt misbrugt. Men i Grønland er det 1 ud af 3 børn.

- Tallene er meget høje i Grønland, vurderer sexolog Ulrikka Holm.

Det er svært at svare entydigt på, hvorfor nogle mennesker bliver krænkere. Selvom seksuelle overgreb kan have mange årsager, findes der alligevel gennemgående faktorer.

- Der kan være fælles træk. De lever ofte selv under ringe livsvilkår, har haft en hård opvækst og været udsat for grov omsorgssvigt, siger Ulrikka Holm.

Professor: Der bør flyttes flere ressourcer til behandling

Der er dog ikke lavet dybdegående undersøgelser om, hvorfor nogle bliver krænkere. Og skal krænkelserne blive færre, skal der laves undersøgelser.

- Det er vigtigt at finde ud af, hvilke former for overgreb, der er hyppigst i Grønland, siger Ulrikka Holm.

Ifølge Ulrikka Holm er det muligt at forebygge overgreb ved at behandle krænkerne, og ifølge professor i psykologi ved Ilisimatusarfik, Peter Berliner, så bør man bruge flere ressourcer på netop det:

- Man bliver nok nødt til at flytte nogle ressourcer over på at lave behandling af krænkerne i meget højere grad, end man har gjort - blandt andet i anstalterne, siger Peter Berliner.

Voksne, der har været udsat for seksuelle overgreb i barndommen og har behov for samtale, kan ringe til 141. Børn og unge kan ringe om hvad som helst på 134.

Atornerluisartut

 Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl