Gruppeformand: Siumutoprør får ingen konsekvenser

Det får ingen konsekvenser for Erik Jensen og Henrik Fleischer, at de stemte blankt ved et mistillidsvotum mod Kim Kielsen i sidste uge. Det fortæller Siumuts Inatsisartutgruppes formand.
- Det er kotume, at vi taler med høj stemmeføring. Jeg vil dog ikke betegne det som en konflikt, hvor der ligefrem er tale om mulige udmeldelser eller eksklusion, lyder det fra Hermann Berthelsen (S). Foto © : KNR
16. oktober 2020 05:21

Uroen har ulmet længe i regeringspartiet Siumut, og den 8. oktober gik den i fuldt udbrud.

To medlemmer, Erik Jensen og Henrik Fleischer, undlod at stemme for deres partileder ved et mistillidsvotum i Inatsisartut sent om aftenen.

Dermed gamblede de med koalitionens fremtid. Mistilliden mod Kielsen blev nemlig afværget med det mindst mulige flertal overhovedet: 14 stemte for, 13 stemte imod - og Jensen og Fleischer undlod at stemme.

LÆS OGSÅ To siumutter undlod at stemme om mistillid til Kielsen

Den slags skal der dog være plads til i Siumut, fortæller Inatsisartutgruppens formand, Hermann Berthelsen, til KNR.

- Det er ikke vores stil at skælde medlemmer ud. Vi lægger i stedet vægt på fælles forståelse. Vi er nået dertil, at vi slet ikke overvejer, om der skal være konsekvenser, siger han.

Ville vælte Kim Kielsen

Oprindeligt var planen, at de to Siumutmedlemmer Vivian Motzfeldt og Nikkulaat Jeremisaasen også skulle have undladt at stemme og derved vælte Kim Kielsen af magten.

De ændrede dog mening i sidste øjeblik.

Politisk uro om siden valget 2018

  • 9. september 2018 Partii Naleraq forlader koalitionen efter uenighed omkring det nye lufthavnsbyggeri.
  • 17. oktober 2018 må Doris J. Jensen trække sig som naalakkersuisoq for sundhed, sociale anliggender og justitsområdet på grund af misbrug med hendes benzinkort.
  • 9. april forlader Atassut koalitionen. samtidig trådte Nikkulaat Jeremiassen sig som naalakkersuisoq for fiskeri.
  • 13. august 2019 står et flertal af Siumuts Inatsisartut-gruppe frem med krav om Kim Kielsens afgang.
  • 27. maj 2020 erklærer Partii Naleraq mistillid til Jens Immanuelsen, der er naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug.
  • 8. oktober 2020 erklærer en samlet oppossition et mistillidsvotum mod Kim Kielsen. Han overlever med mindst muligt flertal.

- Jeg vil ikke gå ind i de enkelte sager. Fremover er det dog vigtigt, at vi drøfter tingene internt, før det kommer så vidt, som tilfældet er nu.

LÆS OGSÅ Vivian Motzfeldt om mistillid til Kim Kielsen: Derfor ændrede jeg min mening

- Jeg synes, at vi har landet den her sag på en ordentlig måde. Vi har lagt den bag os, og vi har banet vejen for det videre politiske arbejde, siger han.

- Det er ikke vores stil at skælde medlemmer ud. Vi lægger i stedet vægt på fælles forståelse, siger Hermann Berthelsen.

Vivian Motzfeldt har siden forklaret, at hun først ville undlade at stemme for Kim Kielsen, da Revisionsudvalget var blevet nægtet adgang til dokumenter i Stenbidersagen.

For under debatten i Inatsisartut, som førte til mistilliden mod Kielsen, blev det besluttet, at nogle indtil da hemmelige dokumenter skulle udleveres. Og så ændrede Vivian Motzfeldt mening.

Dialogen skal være mere klar

Det har de taget til efterretning i Siumut.

- Da der kan være forskellige fortolkninger af lovene, er vi blevet enige om, at udvalgenes krav til Naalakkersuisut fremover formuleres mere entydigt. På den måde kan vi undgå offentlige slagsmål, forklarer Hermann Berthelsen.

LÆS OGSÅ Kim Kielsen: Advokatfirmaets vurdering er nok

Det mangeårige Siumut-medlem og tidligere borgmester i Qeqatta Kommunia var selv en del af en intern konflikt i Siumut sidste år. Her opfordrede han Kim Kielsen til at træde tilbage sammen med et flertal af Siumuts Inatsisartutsgruppe.

Igen lykkedes det Kim Kielsen at ride stormen af, da et flertal af Siumuts 61 lokalafdelinger støttede op ham.