Flertal i Siumuts Inatsisartutgruppe kræver Kim Kielsens afgang

Kim Kielsen bør træde tilbage som formand, mener seks ud af ti medlemmer af Siumuts gruppe i Inatsisartut.
Seks ud af 10 Siumut-medlemmer i Inatsisartut og naalakkersuisoq Erik Jensen har ikke længere tillid til Kim Kielsen. Foto © : KNR
13. august 2019 07:33

De seneste dage har koalitionspartiet Siumut været i åben konflikt med sig selv.

Konflikten kom ud i offentligheden fredag, da partiets formand for Finans- og Skatteudvalget, Hermann Berthelsen, gik sammen med oppositionen og forlangte en underskriftsceremoni af anlæggelsen af lufthavnene i Ilulissat og Nuuk stoppet.

LÆS OGSÅ Kim Kielsen: Jeg forstår ikke finansudvalgets kritik

Mandag aften blev konflikten yderligere optrappet.

I en opsigtsvækkende pressemeddelelse udsendt sent i går aftes, kræver syv fremtrædende medlemmer af Siumut, at formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, træder tilbage som formand for partiet. Politikerne mener, at øvelsen kan ske uden, at der udskrives et nyt valg til Inatsisartut.

Kritik: Respektløs opførsel

Seks af Siumuts 10 medlemmer i Inatsisartut er medunderskrivere, derudover skriver også Naalakkersuisoq Erik Jensen under på brevet.

- Siumut har i den seneste længere periode stået i en meget svær situation. Formanden har udvist en respektløs opførsel overfor Inatsisartut-medlemmer og ikke mindst vælgerne, da han ikke har vilje til at lytte. Det er ikke holdbart, skriver de syv siumutter i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ Udvalgsformand forlanger at blive orienteret om lufthavne

I pressemeddelelsen nævner de syv en række uenigheder, blandt andet omkring kvotetildelinger. Uenigheder, som de tidligere har anmodet om et møde med Kim Kielsen for at få afklaret, men uden at det har ført til noget.

Udover Naalakkersuisoq Erik Jensen, er det åbne brev, som er sendt til partiledelsen og Siumuts lokalafdelinger, underskrevet af formanden for finans- og skatteudvalget Hermann Berthelsen, Anders Olsen, Nikkulaat Jerimiassen, Henrik Fleischer, Laura Taunajik og Jens Danielsen.