Udvalgsformand forlanger at blive orienteret om lufthavne

Naalakkersuisut må komme ud af busken og orientere finansudvalget om aftalen mellem Kalaallit Airports og Munck Gruppen. Det mener udvalgsformand Hermann Berthelsen.
Et flertal i udvalget er stærkt utilfredse med ikke at kende til flere detaljer i aftalen mellem Kalaallit Airports og Munck Gruppen. Foto © : Kalaallit Airports/Youtube
Skrevet af Thomas Munk Veirum
12. august 2019 12:40

Fredag aften forlangte Inatsisartuts finans- og skatteudvalg, at underskrivelsen af aftalen om anlæggelsen af de to lufthavne i Ilulissat og Nuuk udskydes, indtil udvalget er orienteret om aftalens indhold.

- Som medlem af det bevillingsgivende Inatsisartut synes jeg ikke, at man kan undre sig over, at vi gerne vil have svar på, hvad bevillingerne går til, siger formand i Finans- og Skatteudvalget, Hermann Berthelsen (S).

Et flertal i udvalget er stærkt utilfredse med ikke at kende til flere detaljer i aftalen mellem Kalaallit Airports og Munck Gruppen. Det er økonomien i anlæggelsen af de to lufthavne, og anlæggelsens konsekvenser for samfundsøkonomien, som udvalget vil have mere indsigt i.

Og derfor var der i fredags et hasteindkaldt møde i Finans- og Skatteudvalget, hvor sagen blev diskuteret.

LÆS OGSÅ Finansudvalget vil have stoppet underskrivelse af lufthavnsaftale

Og udvalget har tidligere bedt Naalakkersuisut om at få oplysningerne, siger formanden:

Hermann
Foto © : Qeqqata Kommunia
Hermann Berthelsen (S) er formand for Finans- og Skatteudvalget 

- Jeg synes, de skal aflevere dem. Vi kan ikke bare blive ved med at kopiere vore klager, siger han.

Ingen kommentarer fra Kalaallit Airports

Hermann Berthelsen er selv en del af flertallet bag lufthavnsbyggerierne, som Inatsisartut vedtog sidste år.

Han vil dog ikke siger noget om, hvor langt han er parat til at gå for at få Naalakkersuisut til at udlevere oplysninger til udvalget:

- Det burde være nok, at vi beder om dem én gang, siger Hermann Berthelsen.

Ud over Siumut forholder Partii Naleraq og IA sig også kritisk til at få aftalen underskrevet. Derfor er der et flertal i udvalget, som vil have underskriftceremonien udskudt. Demokraterne, som har et enkelt medlem i udvalget, bakker dog stadig op om aftalen.

Viceprojektdirektør i Kalaallit Airports International, Aviaaja Karlshøj Knudsen, siger til KNR, at selskabet ikke sig udtale sig, men henviser til ejerne, som er selvstyret og den danske stat. 

KNR har forsøgt at få en kommentar fra Kalaallit Airports og selvstyreformand Kim Kielsen (S), men det har endnu ikke været muligt.