Et flertal i finans- og skatteudvalget vil have stoppet underskrivelsen af lufthavnsaftalen. Demokraatit bakker dog stadigvæk op om aftalen. ArkivfotoFoto: Kalaallit Airports A/S

Finansudvalget vil have stoppet underskrivelse af lufthavnsaftale

Finans- og Skatteudvalget vil vide flere detaljer om den aftale, som Kalaallit Airports og Munck Gruppen har indgået om anlæggelsen af lufthavne. Ellers vil udvalget have aftalen stoppet.

Opdateret klokken 18:23 med oplysninger om den flyttede ceremoni tirsdag. 

Underskrivelsen af aftalen mellem Kalaallit Airports og Munck Gruppen om anlæggelsen af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat skal stoppes. Det mener et flertal i finans- og skatteudvalget, som omfatter Siumut.

Det fremgår af en pressemeddelelse, som Finans- og Skatteudvalget har sendt ud fredag aften.

Siumut sidder på tre pladser i i det syv mand store udvalg.

Baggrunden for meddelelsen er, at udvalget mener, at de mangler viden om detaljer i den aftale, som Kalaallit Airports og Munck Gruppen har indgået om anlæggelsen af lufthavnene.

LÆS OGSÅ Munck Gruppen skal anlægge landingsbanerne i Nuuk og Ilulissat

På et hasteindkaldt møde i Finans- og Skatteudvalget fredag blev sagen diskuteret.  

- Samrådet blev holdt, fordi udvalget allerede har forsøgt at indhente oplysningerne siden foråret uden held. Det har været afgørende for udvalget at modtage disse oplysninger, inden en aftale underskrives, lyder det i pressemeddelelsen fra Finans- og Skatteudvalget. 

Kielsen dukkede ikke op til mødet

Ifølge pressemeddelelsen dukkede formanden for Naalakkersuisut ikke op til til samrådet, og det betragter udvalget  som stærkt kritisabelt.

- Dette er især med tanke på, at dette ikke er første gang formanden for Naalakkersuisut udebliver fra et samråd uden begrundelse, lyder det.

- Et flertal i udvalget kræver derfor, at Naalakkersuisut giver Kalaallit Airports A/S besked om, at en aftale ikke underskrives, før at udvalget er orienteret om dens indhold og konsekvenser for lufthavnsprojektets økonomi og for samfundsøkonomien i det hele taget. Det er flertallets mening, at der for lidt grundlag til kontraktens underskrivelse, lyder det i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ Kalaallit Airports modtager tre bud på lufthavnsprojekter

- Under samrådet efterlyste udvalget blandt andet Naalakkersuisuts vurdering af, om Finans- og Skatteudvalget ikke forinden burde have været informeret om grundlaget for indholdet af og de økonomiske konsekvenser af aftalens indgåelse. Efter samrådet mener udvalgsflertallet ikke at have fået de nødvendige og tilstrækkelige informationer.

- Efter flertallets mening hænger Finans- og Skatteudvalgets ønske om bedre afklaring af beslutningsgrundlaget også tæt sammen med udvalgets arbejde med de kommende finanslovsforhandlinger. Kravet fra flertallet i Finans- og Skatteudvalget bunder i at sikre bedst muligt resultat for lufthavnsprojektet som helhed, skriver Finans- og Skatteudvalget i pressemeddelelsen. 

Demokraatit bakker stadig op

Dog bakker Demokraatit, som har et enkelt medlem i udvalget, stadig op om aftalen:

- Demokraatit bakkede op om at få en afklaring på status på lufthavnsbyggeriernes proces. Hertil udtrykte Naalakkersuisut, at de ikke forventede andre finanslovsmæssige konsekvenser af lufthavnsprocessen, end de, som i forvejen vil være kendte for udvalget og, at der ikke er noget, der indikerer budgetoverskridelser i forhold til det hidtil planlagte anlægsbudget, endvidere at der ikke er tilgået oplysninger om bekymringer i forhold til tidsplanen, lyder det i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ Kalaallit Airports sætter udbud af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat i gang

- Da Demokraatit den 22. november 2018 stemte ja til lufthavnspakken var vi fuldt bevidste om, hvad vi gav lovgivningshjemmel til.

Medie: Underskriftsceremoni er aftalt

Ifølge Sermitsiaq.ag har Kalaallit Airports aflyst den ellers planlagte ceremoni i Nuuk tirsdag, hvor selskabet og entreprenørselskabet Munck Gruppen skulle underskrive kontrakterne for entrepriserne på de nye lufthavne.

Det sker i stedet i København.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt