Grønlandsk band beskyldt for at snyde verdens største musiktjeneste

Fra den ene dag til den anden blev bandet Sauwestari sløjfet på alverdens musiktjenester . Årsagen var mistænkeligt mange lyttere. 
Bandet Sauwestaru udkom i maj i år med albummet af samme navn, som er blevet lyttet til af mange i Grønland på de online musiktjenester. Foto © : Sauwestari
24. september 2023 12:23
De fleste musikere drømmer om at ligge nummer ét på hitlisterne.
 
Og den drøm var godt på vej for det grønlandske band, Sauwestari, som spiller musik i genren reggae med grønlandske tekster.
 
I slutningen af august lå bandet nummer ét på reggae-listen på musiktjenesten iTunes, ligesom det havde mange lyttere på verdens største musiktjeneste Spotify.
 
Men over natten til 1. september blev al bandets musik fjernet fra både iTunes, Spotify og andre musik- og videotjenester som Tidal og Youtube.
 
Årsag: Mange - mistænkeligt mange - lyttere.
 
- Vores fans eller lyttere kunne ikke længere høre vores musik. Konsekvenserne er som at tage din hånd og putte for min mund. Så kan du ikke længere tale. Det giver ingen mening, siger bandets producer, Fabrizio Barzanti.
 
Grønland eksisterer ikke på Spotify
Årsagen skal ifølge bandet findes i, at Grønland på musiktjenesten Spotify er registreret som hørende under Danmark.
 
- Grønland er ikke på kortet som et digital streamingsland som Danmark, Italien eller USA. Så hvis en kvinde i Uummannaq klikker på Sauwestari, kommer det ikke op på kortet som Grønland, men som var hun i København, siger Fabrizio Barzanti.
 
Og Spotify fandt det stærkt mistænkeligt, at der skete så mange klik på ét enkelt band fra ét sted på kloden. Musiktjenesten forsøger nemlig at komme computersystemer til livs, som er sat til automatisk at streame eller downloade musik et utal af gange. 
 
For på den måde kan et band eller en kunstner opnå at komme højere på ranglisterne og dermed også tjene flere penge, selvom de ikke har lyttere.
 
Det var der mistanke om, at Sauwestaris benyttede sig af. Derfor krævede Spotify at Sauwestaris amerikanske musikdistributører, Tunecore, som sørgede for, at bandets musik kom ud på alverdens streamingstjenester, fjernede al bandets musik uden varsel.
 
- Der var meget frustration, fordi vi kunne ikke give vores side af historien. Vi har prøvet at skrive: Kig mod Grønland. Vi har prøvet at komme med en løsning, men ingen har lyst til at høre, hvad vi har at sige, siger Fabrizio Barzanti.
 
Efter episoden forsøgte bandet selv at lægge sin musik tilgængelig igen på musiktjenesterne. Men det resulterede kun i, at distributøren, Tunecore, truede med at lukke deres konto igen for altid.
 
KNR har flere omgange forsøgt at få en kommentar fra Spotify. Men foreløbig er Spotify ikke vendt tilbage på KNRs henvendelser.
 
Tilbage på musiktjenester - men helt forfra
For Sauwestari har episoden betydet, at bandet på ny skal forsøge at klatre op ad musikranglisterne.
 
- Vi har tabt det hele. Vi var meget store. Mennesker elsker vores musik, og det er vigtigt for en musiker. Jeg har et screenshot fra den første september, hvor vores musik blev fjernet. Vi havde omkring 5.500 lyttere per måned. Og vi har tabt det hele.
 
I dag har Sauwestari fået en ny distributør med base i København, som kender til kongerigets særlige indretning mellem Grønland og Danmark. 
 
Og bandets fans kan igen finde den helt særlige grønlandske reggae-musik fra Sauwestari på både Spotify, iTunes og andre musiktjenester.
 
Ifølge Fabrizio Barzanti handler det ikke om penge, for musiktjenesterne betaler ganske få håndøre til kunstnerne for hvert stykke musik, som lytterne streamer.
 
Det vigtigste er blot at være tilgængelig for bandets lyttere, siger han.
 
- Det vigtigste er, at grønlændere igen kan høre vores musik. Alt andet er bare detaljer. Og hvis du kigger igen nu, er vi igen nummer et. Men det er normalt, når der er en ny udgivelse, at det ligger nummer et i en, to eller tre dage.