Grønland optræder på ny liste over uspolerede destinationer
Umiddelbart virker det ikke positivt, at Grønland optræder på en “Not Hot List” over destinationer. Men ser man nærmere på listen, der årligt udgives af det australske rejseselskab Intrepid Travel, er der alligevel grund til en vis begejstring.
“Not Hot"-listen dækker over destinationer, som er uspolerede, bæredygtige, afsides og rig på lokale oplevelser. Mens andre lande kæmper med overturisme, har Grønland stadig plads til flere turister.
- Det er ikke første gang, at Grønland bliver udpeget som en overset destination. Men det er i høj grad et udtryk for, at verden har sin opmærksomhed rettet mod Arktis, siger Carina Ren, der er turismeforsker og leder af AAU Arctic på Aalborg Universitet.
En higen efter mere ukendte destinationer
Der er efterhånden ingen hvide pletter tilbage på verdenskortet, og den globale turisme har nået nye højder. Derfor er Intrepid Travels netop offentliggjorte “Not Hot List 2025” udtryk for en klar tendens, mener Carina Dam:
- I en tid, hvor der bliver rejst mere og mere, længere og længere væk, er markedet simpelthen tørstende efter uudforskede destinationer.
Denne tendens ser Anne Nivíka Grødem, administrerende direktør i Visit Greenland, når turister søger efter info om Grønland.
- Nogle af de søgninger, der får folk hen på vores hjemmeside, er for eksempel, om der bor nogen i Grønland, og om man overhovedet kan rejse dertil? Den nysgerrighed bliver stimuleret af den internationale synlighed og anerkendelse, som listen medfører, siger hun.
Direktøren fra Visit Greenland er optaget af at få den stigende turisme i landet til at spille sammen med flere aktører.
- Vi ser på, hvordan turismen kan være med til at gavne og udvikle vores land – både i forhold til det økonomiske, men også til at skabe nye muligheder for de lokale.
Turismeforsker Carina Ren nævner turismeboomet i Island, hvor Justin Bieber filmede nogle musikvideoer, og som konsekvens heraf måtte op til flere seværdigheder i landet lukke. Derfor er det ikke partout positivt at tiltrække sig international opmærksomhed, som kan være svær at styre lokalt.
- Fremadrettet bør vi alle arbejde for at skabe ansvarlig turisme. Hvordan kan vi få turisterne til at blende ind i bybilledet i stedet for at de står i en stor klump og er i vejen. Der skal arbejdes på kulturmødet i turismen, så der opstår et bedre samspil mellem lokale og turister, siger Carina Dam.
Ingen lokale skal føle sig generede
Anne Nivíka Grødem fra Visit Greenland er positivt stemt over for Grønlands optræden på listen og ser især et potentiale i at udbrede turismen til flere områder.
- Det gode ved at blive nævnt på den her liste er blandt andet, at de sætter fokus på at komme ud på de mindre kendte destinationer. Vi ved jo, at Ilulissat i sommerperioden når sin maxkapacitet, og hvordan kan man så bruge de andre byer og områder omkring?
Nylige undersøgelser foretaget af Visit Greenland peger da også på, at der generelt er en positiv indstilling til turisme i Grønland.
- Mange steder bidrages der positivt, og så er der selvfølgelig også enkelte steder, hvor noget er ude af balance. Derfor bliver der også arbejdet med reguleringer på området, siger Anne Nivíka Grødem og tilføjer, at ingen lokale indbyggere skal føle sig generede af turister.
Tre mulige veje for fremtidig turisme
Carina Ren fra AAU Arctic peger på tre mulige veje for fremtidens turisme i Grønland. Masseturisme, der understøttes af flere krydstogter, nye lufthavne og hotelbyggerier. Eventyrturisme, som er en velhavende gruppe, der søger unikke oplevelser. Og lokalturisme, der fokuserer på oplevelser som for eksempel sejlture, fisketure og kaffemik.
Hos Visit Greenland er der umiddelbart størst tiltro til sidstnævnte:
- Det er ofte de mindre steder, man kommer tæt på lokalbefolkningen, og hvor det er meget mere afsides, der har en stor interesse blandt vores gæster. Vi fokuserer på adventure-turister, som har en ansvarlig profil og et værdisæt, som passer rigtig godt til det grønlandske, afslutter Anne Nivíka Grødem.