Venstre: Grønland og Færøerne har gode forhold i dansk finanslov

Nordatlantiske mandater har en fordel i fordelingen af den danske finanslov, mener Venstre. Partiet afviser kritik fra folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam.
Finansordfører for det danske regeringsparti, Venstre, Torsten Schack Pedersen, afviser Aki-Matilda Høegh-Dams kritik af de danske finanslovsforhandlinger. Foto © : Venstre
30. maj 2023 16:05

De grønlandske og færøske folketingsmedlemmer bliver ikke dårligt behandlet i forhandlingerne om at få del i den danske finanslov. Faktisk tværtimod.

Det siger Venstres finansordfører Torsten Schack Pedersen til KNR som reaktion på en kritik fra Siumuts folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam.

Hun kritiserer, at de nordatlantiske mandater kun kan forhandle om penge i Nordatlantpuljen inden for den danske finanslov og ikke inden for alle de områder, som Danmark har ansvar for i Grønland og på Færøerne.

Hvad er Nordatlantpujlen?

Nordatlantpuljen er en særskilt pulje penge under den danske finanslov.

Fordelingen af beløbet bliver forhandlet mellem den danske finansminister og de fire nordatlantiske medlemmer af Folketinget hvert år i forbindelse med forhandlingerne om den danske finanslov.

Fra 2023 er beløbet i Nordatlantpuljen blevet hævet fra 20 millioner kroner til 30 millioner kroner om året.

Men Torsten Schack Pedersen afviser kritikken.

- I forhold til hvordan det var, da jeg blev valgt til Folketinget, var der ikke var nogen nordatlantpulje, og så står det selvfølgelig de fire nordatlantiske medlemmer frit for, hvad de vil spille på bordet i forbindelse med nordatlantpuljen, siger han.

Venstre: Grønland undgår kamp om besparelser

Nordatlantpuljen blev indført af den tidligere Løkke-regering som en særskilt bunke penge, de fire nordatlantiske folketingspolitikere kan forhandle om.

Det skete efter kritik fra de grønlandske og færøske politikere af, at de ikke blev inviteret til forhandlingerne om den danske finanslov, men i stedet måtte forsøge at få indflydelse gennem de danske partier.

Men fordi Danmark stadig har det økonomiske ansvar for godt 30 områder i Grønland, bør de grønlandske folketingspolitikere også forhandle med om pengene til områderne - og ikke kun til en særskilt pulje, mener Aki-Matilda Høegh-Dam.

- Det er en ansvarsfralæggelse fra danske politikere for de områder, de varetager for Grønland og Færøerne ved ikke at inkludere dem i de reelle forhandlinger, vi har med finansministeren.

Men det afviser Torsten Schack Pedersen. For pengene i Nordatlantpuljen kan også blive brugt på nogle af de danske ansvarsområder i Danmark, påpeger han.

Der er nemlig ingen regler for, hvad pengene i puljen skal gå til.

- Man laver en nordatlantpulje, og så kan man jo prioritere til det, man mener, er mest presserende og vigtigst. Erfaringen viser, at det er meget, meget bredt, hvad den pulje har været anvendt til, og mig bekendt er der ikke områder, som den ikke må anvendes til, siger Torsten Schack Pedersen.

Han tilføjer, at de grønlandske og færøske politikere faktisk har bedre betingelser for at få sikret penge til deres ønsker, fordi pengene kun bliver fordelt mellem de fire politikere.

Samtidig er det samlet beløb afsat uden forhandlinger om, hvor de skal tages fra.

Penge til områder i Grønland går gennem forlig

Beløbet i Nordatlantpuljen blev i år hævet fra 20 millioner kroner til 30 millioner kroner og kan gå frit til formål, der har med rigsfællesskabet at gøre.

Aki-Matilda Høegh-Dam påpeger, at mange danske områder i Grønland, for eksempel justitsvæsenet, halter så meget bagud i forhold til forholdene i det danske justitsvæsen, at det ikke vil kunne blive rettet nok op, selv om man bruger hele puljen til området.

Men det er heller ikke meningen, påpeger Venstres finansordfører. Store ændringer i områder som for eksempel justitsvæsenet og forsvarsområdet bliver nemlig forhandlet i andre aftaler, også kaldet forlig, uden om finansloven. Og her kan de nordatlantiske mandater søge indflydelse gennem de danske partier.  

- Det er naturligt, hvis der for eksempel skal forhandles politiforlig eller om kriminalforsorgen, at de færøske og grønlandske mandater også gør sin indflydelse gældende der, siger Torsten Schack Pedersen.

KNR har bedt om en kommentar fra finansminister Nicolai Wammen (S) og Socialdemokratiets grønlandsordfører, Flemming Møller Mortensen. Begge afviser at kommentere sagen.

Også Moderaterne har afvist at kommentere kritikken over for KNR.