Grønland indtog endnu engang Tivoli: “Vi gør det for sammenholdet”
Gensynskram, reggaetoner fra Sauwestari, talks om grønlandsk kultur og forskning, candyfloss, forlystelser, perlesmykker og sælskindstøj og Ole Kristiansen Band på Plænen.
Det var noget af det tusindvis af mennesker kunne opleve, da Grønland i Tivoli traditionen tro løb af stablen den 31. juli og 1. august.
Begivenheden har mange år på bagen. Men den er fortsat vigtig for at udbrede kendskabet til grønlandsk kultur, mener Kim Falck-Petersen, der er forperson for forening Grønland i Tivoli, der står bag arrangementet.
- Grundlæggende har vi den tanke, at det skal være kulturudveksling. Der er tusindvis af os borgere her i Danmark med grønlandsk baggrund, der bruger Grønland i Tivoli som platform til at mødes med hinanden.
- Og så holder vi også Grønland i Tivoli for alle de grønlændere, som planlægger deres ferie, så de kan deltage i arrangementet. Vi gør det for sammenholdet og for at udbrede viden om grønlandsk kultur, siger Kim Falck-Petersen, der til daglig arbejder på Grønlands Repræsentation i København.
To af de største dage
Traditionen om at samles i Tivoli startede tilbage i 1976, hvor en gruppe unge mennesker fra Grønland, der skulle studere i Danmark, aftalte at mødes i Tivoli den 1. august.
I 2001 blev traditionen fornyet i form af det arrangement, vi kender i dag, hvor grønlandsk kultur i to dage indtager Tivoli.
Og ligesom de foregående år strømmede tusindvis af mennesker den 1. august i Tivoli.
Tivoli forventer nemlig mellem 10.000 til 15.000 besøgende i de to dage arrangementet finder sted i den historiske forlystelsespark, siger havedirektør i Tivoli, Kasper Schumacher.
- Det er nogle store dage. Både fordi det ligger i vores højsæson, men også fordi, at det tiltrækker ekstra gæster og gæster, der kommer for at opleve Grønland i Tivoli. Så det er absolut nogle af vores største dage, siger han.
Samtidig har kulturbegivenheden også en vigtig betydning for Tivoli.
- Det betyder en hel masse, fordi det symboliserer det, som Tivoli gerne vil være. Et sted, hvor mennesker mødes og har noget godt sammen. Så det glæder os meget, siger Kasper Schumacher.
Fortsat stor kulturkløft
Men arrangørerne bag har også ambitioner om at udvikle begivenheden.
I år var der blandt andet flere talks på programmet, da de særligt var populære sidste år.
- Vi vil gerne udvide den del af programmet netop for at øge fokus omkring forskning og kultur i Grønland og viden generelt, siger Kim Falck-Petersen.
Og så er ambitionen, at Grønland i Tivoli skal vokse sig endnu større.
For det er fortsat vigtigt at udbrede kendskabet til grønlandsk kultur i Danmark, mener Kim Falck-Petersen.
- Jeg ser en meget stor kulturkløft mellem Grønland og Danmark. Så jeg føler en vis stolthed i mit grønlandske hjerte over at arbejde med kulturforståelse og udbrede viden om grønlandsk kultur, siger han.