Avis: Grønland bliver aldrig et selvstændigt land

Grønland gør klogest i at blive i rigsfællesskab med Danmark. Til gengæld skal Danmark vise større respekt for grønlænderne. Det skriver Kristeligt Dagblad på lederplads.
Der er ingen udsigt til, at Grønland bliver et selvstændigt land i fremtiden, mener Kristeligt Dagblads chefredaktør, Karin Dahl Hansen. Foto © : Emil Helms/Ritzau Scanpix
29. januar 2024 11:00

Det en illusion, at Grønland nogensinde vil kunne blive et helt selvstændigt land.

Sådan lyder det i en leder i Kristeligt Dagblad i går søndag.

Her afviser avisens chefredaktør, Karin Dahl Hansen, at Grønland har en fremtid som et selvstændigt land på lige fod med andre vestlige lande.

Årsagen er, ifølge hende, manglen på penge.

Grønlands økonomi er stadig bundet stærkt op på bloktilskuddet fra Danmark.

Et tegn på det er, at Grønland kun har hjemtaget to hele ansvarsområder på de 15 år, siden selvstyret blev indført. - netop fordi landskassen mangler indtægter.

I stedet er Grønlands største værdi dets placering mellem stormagterne. Og her er Danmark den bedste samarbejdspartner, lyder det fra chefredaktøren.

- Danmark er det bedste værn mod stormagternes spil, og vi bør derfor i rigsfællesskabet stå sammen, står der i lederen.

Dog opfordrer Karin Dahl Hansen til, at det skal ske i et "respektfuldt samarbejde og uden koloniale manerer".

- Selvom Danmark økonomisk og sikkerhedspolitisk altid vil være storebror i relationen, gør Danmark klogt i at lytte til grønlænderne og behandle dem med den respekt, en ligeværdig relation fordrer, står der.