Greenpeace planter flag på havbunden under Nordpolen

Fire unge aktivister fra Greenpeace har plantet et flag på havbunden under Nordpolen, på samme sted, hvor en ubåd plantede et russisk flag hævder Arktis for Rusland, oplyser Greenpeace.
Skrevet af Simon Uldum -
15. april 2013 11:58

De unge plantet "et flag for fremtiden" fire kilometer under isen og opfordrer til regionen til at blive erklæret for et globalt fristed.

Sidste weekend, ved den geografiske nordpol, lavede vandrere, ledet af to Inuitter, et hul i isen og nedsænkede et flag designet af et barn fra Malaysia.

Greenpeace fortæller at flaget er fastgjort til et glas- og titaniumtidskapsel og indeholder underskrifter fra næsten tre millioner mennesker, herunder skuespillere, musikere, kunstnere og virksomhedsledere.

Disse personer har bedt om at deres navne blev ført til Nordpolen, da de tiltrådte Greenpeaces kampagne, der opfordrer til at Arktis bliver beskyttet mod udnyttelse, oplyser Greenpeace.

"Ved at komme til toppen af ​​verden og plante dette flag, håber vi på at kunne inspirere unge mennesker over hele verden. Vi er her for at sige at dette særlige område af Arktis ikke tilhører nogen eller nation, men er en fælles arv for alle på Jorden, "siger Josefina Skerk, 26, der er det samiske parlamentsmedlem i Sverige.

"Vores navne og de flere millioner er nu plantet på havbunden under Nordpolen. Sammen opfordrer vi til, at dette område erklæres for et globalt fristed, uden olieselskaber og politiske markeringer. Vi er solidariske med oprindelige folk, i hele det arktiske område, hvis levevis nu er truet af den ukontrollerede grådighed fra industriens side, sagde hun.

Vandringen til Nordpolen falder sammen med mødet i Arktisk Råds øverste embedsmænd på Barneo forskningslejren. Da ekspeditionen startede, anmodede Josefina Skerk om et møde med gruppen, men blev afvist, siger Greenpeace.

De unge vandrede omkring 10 km om dagen og trak tunge slæder efter sig. Derefter tog de en tur med en helikopter, der fløj ind fra Barneo, der gav dem et forspring på turen til Nordpolen.