Foto: Anders Holt

Greenpeace: Området omkring Nordpolen bør fredes

Grønland og Danmark bør udnytte Rigsfællesskabets progressive fremfærd i Arktis og allerede nu lægge op til, at området omkring Nordpolen skal fredes. Det mener man hos miljøorganisationen Greenpeace, efter Danmark og Grønland i dag har indsendt krav om udvidet landegrænse i Arktis.

- Vi håber, at Danmark og Grønland vil gå forrest og lægge nogle visioner på bordet, som ikke handler om udnyttelse, men om at beskytte det her helt, helt unikke område.


Sådan siger Jon Burgwald, konstitueret kampagnechef hos Greenpeace Danmark, om det krav, som i dag officielt bliver sendt til FN fra Grønland og Danmark. Med kravet gør Rigsfællesskabet som den første nation nogen sinde krav på Nordpolen.

LÆS OGSÅ Kamp om den arktiske havbund for fremtidens skyld

Og selv om der formentlig går over 10 år, før FN har behandlet kravet, og man politisk skal beslutte, hvor grænserne skal gå, bør Rigsfællesskabet allerede nu melde ud, hvad visionen er med området.

En vision, som Greenpeace helst ser handler om fredning af Polhavet.

- Det er en debat, der går ud over, hvordan verden ser ud om 10-15 år og som med mange fordel kan tages nu. Vi har nogle klimaforhandlinger, der står fuldstændig i stampe, og der vil det her være et ekstremt stærkt signal. Men også hvis man skal ind og tage den debat med Rusland og Canada er det langt, langt bedre at gøre det nu, end at gøre det, når vi står og har sværslaget om hvert eneste kvadratkilometer.

LÆS OGSÅ Danmark gør krav på kontinentalsoklen nord for Grønland

Jon Burgwald tror ikke, at det vil være at skræmme Rusland og Canada i kommende politiske forhandlinger, hvis Danmark og Grønland allerede nu melder en eventuel fredning af området ud:

- Nej, det tror jeg sådan set ikke. Tværtimod kan man sige, at det vil lægge et pres på Canada og Rusland for enten at følge trop eller blive skurken i det her spil.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl