Greenpeace: Olie er ikke nødvendigt

Greenpeace håber, at ny rapport om Grønlands fremtid kan blive debatskabende på fod med 'Til gavn'-rapporten.
Skrevet af Mads Lynge
14. marts 2014 16:31

Grønland behøver ikke at finde olie for at lukke hullet i økonomien. Det er konklusionen i en rapport, som Greenpeace har fået udarbejdet.

I rapporten 'Hvor kan udviklingen komme fra?', påpeger den rådgivende ingeniørvirksomhed Rambøll Management Consulting, der har udarbejdet rapporten, blandt andet at fiskeri, turisme og minedrift kan lukke det voksende gab i samfundsøkonomien.

Fiskeri, turisme og mindedrift kan lukke dødens gab

Grønland vil nemlig ifølge Økonomisk Råd om 10 år mangle 600 millioner kroner årligt til at finansiere velfærden. Men det er ikke nødvendigt at sætte sin lid til, at olien springer, siger rapporten.

Men hvorfor bør Grønland ikke satse på olie, der potentielt kan indbringe milliarder af kroner til landskassen, spørger vi Jon Burgwald, der er arktisk-ansvarlig i Greenpeace Danmark:

- Selvfølgelig er det rigtigt, at hvis alt går godt med olieboringerne, så vil Grønland tjene rigtig mange penge. Men det man også skal huske på, hvor stor risikoen er, og hvad det vil betyde, hvis det går galt, siger han med henvisning til, at miljøet og dermed også fiskeriet kan blive ødelagt i årtier.

- Det er selvfølgelig en vurdering, hvorvidt Grønland vil tage den risiko og risikere fiskeriet og miljøet i så mange år fremover, siger Jon Burgwald.

Sammenfattende fastslår Rambøll Management, at der er behov for en struktureret politisk tilgang til udviklingen af det grønlandske erhvervsliv, som det udtrykkes.

Direktøren for ingeniørvirksomheden Henrik Rosenberg Seiding siger, at der eksempelvis er uudnyttet potentiale indenfor fiskeri efter nye arter og i nye områder samt i turisme og sidst men ikke mindst minedriften.

Og selvom minedrift kan have negative konsekvenser for miljøet, så er håbet hos Greenpeace, at de kan være med til at sikre, at en fremtidig minedrift i Grønland kan gøres på en måde, som ikke er så belastende for miljøet:

- Rapporten prøver at komme med en række forslag til, hvordan man kan øge indtjeningen til Grønland og sikre en udvikling, lokale job og bedre uddannelser, siger Jon Burgwald.