VIDEO Greenpeace kritiserer seismiske undersøgelser

De seismiske målinger, som netop er i gang i Nordøstgrønland, kritiseres af Greenpeace for at forstyrre og skade pattedyr, mikroorganismer og fisk.
Skrevet af Pipaluk Høegh
19. august 2015 19:46

Greenpeaceskibet Arctic Sunrise afsejlede i går med en besætning på 22, med Nordøstgrønland som destination.

- Vi håber det vil få rejst en debat omkring de her seismiske undersøgelser, om det virkelig er det rigtige skridt for Grønland at tage, at begynde at lede efter olie, så langt mod nord, siger projektleder hos Greenpeace, Sune Scheller til KNR.

Naalakkersuisut har godkendt en seismisk undersøgelse på en strækning på 10.000 km ved Nordøstgrønland. Den norske virksomhed TGS foretager undersøgelsen.

Læs også Greenpeace blev taget vel imod af Nuuk-borgere

Men KNAPK er også imod de seismiske undersøgelser. Der er blandt andet bekymring for torskebestanden ved Sydøstgrønland.

- Vi kan formode, at strækningen, hvor de seismiske undersøgelser vil gå igennem, vil gå ud over torskeynglen til havs, siger KNAPK’s biolog, Bjarne Lyberth til KNR.

Læs også BILLEDER Kom med om bord på Greenpeace-skib

Der er blandt andet bekymring for pattedyr som hvid- og narhvaler, hvalros og hvaler hvor deres ører vil lide skade når lydbølger på 259 dB sendes mod havbunden i Nordøstgrønland.

- Så er seismikken et problem i sig selv, fordi det er enormt høje lydbølger, som man sender ned igennem vandet og havpattedyr, som lever i det her område kan tage skade af de her høje lyde, siger Sune Scheller.

Læs også Greenpeace på charmeoffensiv

Der er også bekymring for følgerne efter et olieudslip ved en eventuel olieboring.

- Nu har vi jo et olieudslip lidt sydøst for Tasiilaq og vi har jo set, hvordan det danske søværn har lidt vanskelighed ved at nå frem til det her i tide og man kan jo også forestille sig, hvordan det vil være, når det her det sker så langt mod nord, siger Sune Scheller.

Læs også Oliejægere skal holde bedre øje med hvaler

Læs også ICC: Hold nallerne fra de beskyttede zoner