Oliejægere skal holde bedre øje med hvaler

Olieselskaberne vil blive mødt af skærpede krav, når de om ganske kort tid ventes at bede om endelig godkendelse til at foretage såkaldt seismiske undersøgelser ud for Grønlands kyst.
Skrevet af Mads Fisker
16. februar 2012 06:50

Sådan lyder det fra Selvstyret, efter at KNR Radioavisen på baggrund af artikler i det danske fagblad Ingeniøren de seneste dage har fortalt om, hvordan danske eksperter sidste år advarede myndighederne mod Cairn Energys lignende undersøgelser. De kraftige lydbølger, man sender ud i havet, kan nemlig genere og skade hvaler i en sådan grad, at man efter forskernes opfattelse risikerer at skræmme dem væk fra beskyttede områder.

Selvstyret slår i den anledning fast, at der i år endnu ikke er givet nogen tilladelser, og at de fire ansøgninger man forventer at få alene i Baffinbugten vil blive gransket grundigt, før selskaberne får grønt lys. Det understreger den politisk ansvarlige på råstofområdet Ove Karl Berthelsen.

Samtidig vil kravene altså blive skærpede, så olieselskaberne blandt andet bliver pålagt at udføre direkte studier af narhvalernes adfærd med for eksempel flyovervågning både før, under og efter de seismiske undersøgelser.

Derudover skal selskaberne i samarbejde med fangerne lave lokale fangststudier for at blive klogere på, om de seimiske undersøgelser har konsekvenser for mulighederne for fangst, forsikrer myndighederne altså nu.

Om lige præcis en måned kommer årets ansøgninger i offentlig høring, og Selvstyret forventer, at ikke færre end syv af de selskaber, der har licens herhjemme, i år ønsker at gennemføre seismiske undersøgelser i jagten på olien.