Gravide med misbrug trænger til mere hjælp

Siumut vil have gjort mere for de gravide og nybagte forældre med misbrugsproblemer. Deres forslag om dette var i dag på dagordenen i Inatsisartut. Den ansvarlige naalakkersuisoq er enig i at problemet er alvorligt, men mener dog, at man har godt styr på det.
25. april 2012 17:21

Siumut mener, der mangler initiativer målrettet vordende og nybagte forældre med hash- og alkoholproblemer. For tendensen er nemlig stærkt bekymrende i deres optik:

- Der er flere og flere kvinder, som har misbrugsproblemer under graviditeten i form af alhohol- eller hashmisbrug. Og det synes vi er så bekymrende og alarmerende, at vi skal gribe ind så tidligt som muligt, siger Siumuts formand Aleqa Hammond.

Radioavisen fortalte tidligere i år, at 15 procent af alle de børn, der blev født på Dronning Ingrids Hospital fra midten af november til slutningen af januar, er født af mødre med et cannabis-misbrug.

Siumut synes, at der blandt andet mangler et sted, hvor de gravide og nybagte forældre kan mødes og få støtte og vejledning.

- Tidligere har man her i Nuuk haft sådan en sted specielt for gravide. Det viste sig, at gravide kvinder, specielt udsatte kvinder som har sociale problemer eller misbrugsproblemer, manglede et sted at tage hen til og mødes med ligesindede, forklarer Aleqa Hammond.

Naalakkersuisut støtter forslaget om, at de skal pålægges at gøre en tidlig indsats på området, men det fordi de mener, forslaget er i tråd med de tiltag, som allerede er i gang. Først og fremmest det landsdækkende projekt "Tidlig indsats for den gravide familie", der giver støtte til gravide med særlige behov - fx misbrugsproblemer.

- Altså vi er jo i fuld gang. Inuuneritta arbejder jo med tidlig indsats og vi har forstærket arbejdet inden for tidlig indsats. Fx er vi fra 2011 begyndt at screene hver enkelt, der henvender sig ved første besøg hos jordemoder, siger naalakkersuisoq for sundhed, Agathe Fontain.

Hun afviser ikke fuldstændigt, at Siumuts forslag om et slags værested kan blive til virkelighed, men mener altså, at de allerede eksisterende tiltag er dækkende.

- Jeg synes vi har styr på det, men vi skal selvfølgelig holde øje med, at det kører godt, lyder konklusionen fra Agathe Fontain, der dog er enig i at problemet er alvorligt.

Ifølge hendes oplysninger viste midtvejsevalueringen i 2010 af projekt "Tidlig indsats for den gravide familie", at 16 procent af alle gravide familier i hele landet havde været visiteret til projektet. Det vurderes samtidig, at omkring 25 procent af alle gravide familier vil have gavn at at indgå i projektet.

Ifølge Agathe Fontain er der lige nu forhandlinger i gang mellem Selvstyret og kommunerne om, hvilke yderligere indsatser for gravide og nybagte familier, der skal igangsættes.

Samtlige partier i Inatsisartut bakkede ved 1. behandlingen i dag op om Siumuts forslag.