Gratis bind og tamponer bliver permanent ordning på Landsbiblioteketet

Besøger du fremover Grønlands Landsbibliotek i Nuuk, er det ikke sikkert, du kun får bøger med dig hjem.
Tilbage i marts besluttede ledelsen på biblioteket, med teamleder for Team Oplevelser, Pam Stach, i spidsen, at stille gratis bind og tamponer frem til fri afbenyttelse af bibliotekets gæster.
Det gjorde man med udgangspunkt i, at kvindernes internationale kampdag falder i marts, og at hele måneden i USA kaldes Women's History Month (Måneden for kvinders historie, red.).
Og ordningen har ifølge Pam Stach været at mærke på bibliotekets klientel:
- Jeg synes faktisk, at der er flere kvinder af alle aldre og sociale lag. Man signalerer jo også, at de selvfølgelig kan være her alle tider på måneden, siger hun til KNR.
Derfor har ledelsen nu besluttet sig for, at den ellers midlertidige ordning skal være permanent.

Ingen mensturationsfattigdom mellem bogreolerne
Idéen bag ordningen med gratis bind og tamponer var inspireret af blandt andet Skotland, som i sommeren sidste år gjorde bind og tamponer gratis på offentlige steder som skoler og universiteter.
Beslutningen fik stor international opmærksomhed og de skotske myndigheder afsatte hele 27 millioner pund (234 millioner danske kroner, red.) til projektet.
På Grønlands Landsbibliotek er puljen en anelse mindre, og Pam Stach vurderer, at de bruger omkring 1.500 kroner månedligt på ordningen, alt afhængig af om de indkøber bind og tamponer for sig selv eller sammen med ting som toiletpapir og papirhåndklæder.
En udgift som er godt givet ud, mener Pam Stach. Ifølge hende kan de gratis mensturationsprodukter nemlig gøre, at mennesker fra alle sociale lag vil føle sig velkomne på et offentligt sted som et bibliotek.
- Menstruationsfattigdom er et globalt problem. Det har store sociale og sundhedsmæssige konsekvenser for dem, der ikke har råd og adgang til basale hygiejneprodukter, også i Grønland. Med dette projekt ønsker vi at bryde tabuer og normalisere det naturlige, skrev Grønlands Landsbibliotek i et facebookopslag i marts.
Vi trænger til en debat
Tilbage i marts oplyste naalakkersuisoq for ligestilling, Naaja Nathanielsen, til Sermitsiaq, at hun mener, at gratis menstruationsprodukter er en spændende debat som hun vil vende med medlemmer i Naalakkersuisut.
Hun sagde dog samtidig, at Naalakkersuisut på daværende tidspunkt ikke havde planer om at indføre gratis menstruationsprodukter, som det er blevet gjort i blandt andet Skotland.
Pam Stach vil hverken tale for eller imod, hvorvidt der politisk bør gøres noget ved mensturationsfattigdom. Men hun er ikke i tvivl om, at de besøgende på Grønlands Landsbibliotek har taget varmt imod ordningen og anbefaler andre organisationer at lave lignende tiltag.
- Jeg synes i hvert fald, at vi trænger til en debat omkring det. Det er jo ikke astronomiske tal, vi har at gøre med her, siger hun.