Grønlandske politikere til session i Nordisk Råd

De to rådsmedlemmer Kim Kielsen (S) og Justus Hansen (D) er i disse dage i Finland for at deltage i Nordisk Råds 64. session. I år er det 60 år siden Nordisk Råd blev grundlagt, og den grønlandske indflydelse i det nordiske samarbejdsorgan er blevet større med årene.
Skrevet af Peter Troelsen
29. oktober 2012 13:13

Over hele verden er der et øget fokus på Arktis, og det har også betydet at grønlandske politikeres ord har mere vægt i blandt andet Nordisk Råd. En udvikling der passer de grønlandske delegerede ganske fortrinligt.

-Vi er jo som politikere bevidste om, at vi skal få så meget indflydelse som overhovedet muligt, når vi tager til session i Nordisk Råd. Med årene har vi fået mere og mere at sige, og det er fordi vi efterhånden kan bruge vores undergrund som en mild form for pression mod de andre lande, fortæller Justus Hansen til knr.gl.

Ud over møder i de forskellige udvalg kommer denne session også til at blive husket for den samarbejdsaftale som Færøerne, Ålandsøerne og Grønland indgik. På den måde får de tre små lande mere indflydelse, og det kan kun være gavnligt for alle de tre lande.

-Vi underskriver samarbejdsaftalen i aften, og jeg regner med, at vi som en enhed vil stå endnu stærkere mod de andre lande i Nordisk Råd. Vi vil få lettere ved at blive hørt, og via vores geopolitiske roller her i landet, vil vi også kunne øge pressionen på de store lande til fordel for de tre små lande, som nu har valgt at samarbejde, siger Justus Hansen.

Sessionen i Nordisk Råd starter officielt i morgen og bliver ved frem til fredag.

Læs mere om Nordisk Råd her: http://www.norden.org/da/nordisk-raad