Grønlandske Huse vil registrere tilflyttere
Hvis du flytter til Danmark fra Grønland, kan du inden længe komme til at stå registreret i en fælles database, som de fire Grønlandske Huse i Danmark ønsker at oprette. Det oplyser husene til KNR.
Det sker for at kunne yde en bedre oplysning og rådgivning til nytilflyttede grønlændere, fortæller Jørn Holbech, direktør i Det Grønlandske Hus i Aarhus, til KNR.
- Som det er i dag, er det meget forskelligt, hvad du møder, når du kommer til et af De Grønlandske Huse. Det skyldes, at vi er selvejende institutioner og gennem årene har udviklet hver vores praksis.
Læs også Penge udebliver til integrations-hjælp i Danmark
Frivillig registrering
Registreringen kan kun ske ved henvendelse til et af husene, og det er frivilligt for den enkelte, om han eller hun ønsker at lade sig registrere.
Som det er i dag, bliver borgere, der er i kontakt med især socialafdelingerne ved De Grønlandske Huse, bedt om at skrive under på en samtykkeerklæring om, at husene må opbevare de oplysninger, som den enkelte giver. Det kan være oplysninger som fx indkomst, uddannelse, tidligere socialhjælp og flyttemønster.
Men parametrene for registreringerne er i dag forskellige i de enkelte huse. Så når De Grønlandske Huse ønsker at gå sammen om en database, er det for at kunne have et bedre overblik over, hvilken hjælp, der er behov for, til hvor mange og så hurtigt som muligt, fortæller direktør Leise Johnsen fra Det Grønlandske Hus i København.
- Det handler jo om, at vi kan gøre en tidlig indsats og samtidig administrativt kan dokumentere, hvor mange vi hjælper og med hvad, ikke kun regionalt, men også nationalt, siger Leise Johnsen.
Databasen skal også være med til at sikre, at de tal, der i dag kommer ud omkring fx socialt udsatte grønlændere er retvisende, fortæller direktøren.
Læs også Grønlandske Huse: Vi kæmper allerede imod skævhed
Ny fælles hjemmeside om Danmark-ankomst
Foruden databasen har husene også planer om at oprette en fælles, ny hjemmeside, der skal informere om, hvad der er nødvendigt at have på plads, før man flytter til Danmark.
Håbet er, at hjemmesiden også skal rumme informationer fra kommunerne i Grønland, så der ikke - som i dag - bliver sendt forskellig information ud alt efter, hvor man rejser fra i Grønland.
Det er ud fra i 4 mio. kroner, som Folketinget har afsat til inklusionsprojekter for grønlændere i Danmark, at de fire huse nu vil bruge hver 200.000 kroner - altså i alt 800.000 kroner - på databasen.
De Grønlandske Huse har valgt at fordele det således, så de hver især kan søge om op til én million kroner af de 4 mio. kroner for 2015.
Husene har også fået lovning på yderligere 4 mio. kroner til inklusionsprojekter i 2016, som dog først skal sikres endeligt ved igangværende finanslovsforhandlinger i Danmark.