Foto: Det Grønlandske Hus i Aarhus

RAPPORT Grønlandske Huse: Vi kæmper allerede imod skævhed

Der gøres allerede meget for at hjælpe grønlændere, der flytter til Danmark, lyder det fra to af De Grønlandske Huse i Danmark som reaktion på en ny rapport, der fremhæver store uligheder mellem danskere og grønlændere.

Den omfattende rapport  ”Grønlændere i Danmark”, der er udfærdiget af Det Nationale Forskningscenter for Velfærd i Danmark, SFI, og baseret på tal fra 2011, fastslår, at der er behov for en mere målrettet og opsøgende indsats over for grønlændere i Danmark, da de generelt klarer sig langt dårligere end danskere på mange af tilværelsens vigtigste områder.

Men det sker allerede, mener direktør Leise Johnsen fra Det Grønlandske Hus i København.

- Det er jo sådan set det, vi gør fra De Grønlandske Huse et rigtig langt stykke hen ad vejen.

- Og nu, hvor vi har arbejdet sammen med kommunerne rundt i Danmark omkring udsatte grønlændere, har vi jo også vendt fokus den vej, siger Leise Johnsen til KNR.

Læs også Danmark og Grønland skal sammen hjælpe grønlændere i Danmark, mener MF’ere

To år gammel strategi
I rapporten bliver det anbefalet, at man styrker indsatsen over for udsatte grønlandske familier og børn. Men siden 2013 har Danmarks fem største byer forsøgt at styrke hjælpen over for grønlændere, der kommer til landet uden arbejde, uddannelsesplads eller fast bopæl.

Det er sket med Strategien for Udsatte Grønlændere sammen med bl.a. De Grønlandske Huse.

Betyder det så, at vi inden for en overskuelig fremtid vil kunne se de her tal være forbedret med den indsats, I gør i dag?

- Altså, vi har i hvert fald fået et bedre samarbejde med Københavns Kommune, som jeg taler for, og NGO’er inden for området. Men der er stadig nogle systemiske ting, der måske skal kigges på, og hvad det er for nogle tilbud, der egentlig er, påpeger direktør Leise Johnsen.

Hun hilser rapporten velkommen, men er ikke overrasket over den nedslående konklusioner.

- Det er nogle vilde tal. Men det er jo det, vi ser derude og også det, vi hører, når vi taler med folk én til én. Men det er dejligt, at vi man samler viden op, som er landsdækkende og egentlig ikke ud fra en bestemt gruppe (af grønlændere, red.), men bredt målt.

Læs også Grønlændere i Danmark kæmper med kolossale problemer


Uddannelse er vejen frem
I Aarhus er direktøren for Det Grønlandske Hus, Jørn Holbech, heller ikke overrasket over, at grønlændere i Danmark generelt klarer sig markant ringere end danskere. Som sin københavnske kolleger mener han dog også, at der allerede er stort et stort fokus på de sociale problemer blandt grønlændere.

Han understreger dog, at Danmark og Grønland skal samarbejde mere om uddannelse. Ifølge rapporten er uddannelse nemlig den eneste vej frem til at undgå fattigdom og andre sociale problemer.

- Der skal være et tættere samarbejde, tænker jeg, med de danske uddannelsesområder og selvfølgelig også socialområdet, fordi den sociale deroute for grønlændere, der kommer herned, er meget større for udsatte, siger Jørn Holbech.

Læs også Penge udebliver til integrations-hjælp i Danmark

Med en ekstrabevilling på i alt otte millioner kroner i år og næste år har De Grønlandske Huse fået penge til at lave inklusionsprojekter for grønlændere i Danmark.

Planerne for de nye projekter er husene netop nu i færd med at udarbejde, og hensigten er få flere grønlændere til hurtigere og bedre at falde ind i det danske samfund, påpeger begge direktører.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt