Grønlandske huse i Danmark frygter massive frafald

Dårlige danskkundskaber kan betyde bristede uddannelsesdrømme for unge grønlændere, og De Grønlandske Huse i Danmark er bekymret for frafald, hvis ikke Naalakkersuisut gør noget nu.
Foto © : Tjele efterskole
Skrevet af Sara K. Jakobsen
19. januar 2015 11:37

I et åbent brev skriver de samlede direktører fra de grønlandske huse i Danmark, Leise Johnsen, Kirsten Mærsk, Jørn Holbeck og Søren Stach Nielsen til Naalakkersuisoq for Uddannelse, Nivi Olsen, at der er behov for at dygtiggøre mange af de grønlandske efterskoleelever og studerende, som ganske enkelt ikke har gode nok danskkundskaber.

- Uddannelsesvejlederne i de fire grønlandske huse oplever i stigende grad, at manglende danskkundskaber medfører frafald, skriver direktørerne i de Grønlandske Huse i henholdsvis København, Odense, Aarhus og Aalborg.

Læs også To kommuner positive over for lærerkrav

Læs også Lærerkurser kan løfte fremmedsprog

- Dette gælder både for efterskoleelever, erhvervsuddannelser og videregående uddannelser. Det er en tendens, som vi ser med stor alvor på.

Og direktørerne peger på, at frafraldet kan blive endnu højere i takt med, at uddannelseskravene i Danmark stiger.

Derfor mener de, at det er nødvendigt at sikre bedre uddannelsesmuligheder for de unge. For eksempel ønsker de, at Selvstyret skaber en ordning, hvor de studerende har en mulighed for at få en ekstra undervisning i dansk. 

Læs også Ny naalakkersuisoq glad for debat om sprogundervisning i skolerne

Læs også Dårlig overgang fra folkeskolen og videre

- Den nuværende lovgivning begrænser muligheden for at udnytte understøttende tiltag, for eksempel højskoleophold, VUC, særligt tilrettelagte uddannelsesforløb, sprogkurser og andre relevante støtteforanstaltninger, skriver direktørerne.

 

Naalakkersuisoq for Uddannelse, Nivi Olsen, er denne morgen taget til møde med uddannelsesvejlere om netop dette emne.