Grønlandsk studie-værelse kommer på museum

Den Gamle By i Aarhus åbner ny afdeling med tro kopi af en grønlandsk studerendes hjem i Danmark anno 1970. Værelset skal være med til at fortælle om et stykke fælles historie
05. juli 2015 18:25


Når museumsbyen Den Gamle By i Aarhus fredag den 26. juni slår dørene op for en ny afdeling, bliver det med adgang til et blik ind i et stykke fælles grønlandsk-dansk historie.

Den ny afdeling er nemlig en tro kopi af en række forskellige hjem i Danmark, som de så ud i årene omkring 1974, herunder en grønlandsk studerendes hjem i Aalborg fra 1970. Hjemmene - herunder det grønlandske værelse - er nemlig med til at fortælle en stykke af den fælles historie mellem Danmark og Grønland.

- Vi vil rigtig gerne vise mangfoldigheden. Vi vil gerne vise, hvor mange forskellige typer af  hjem, man havde at gøre med i ’74. Vi vil gerne vise nogle forskellige menneskers historier og baggrunde. Så det er den brede palet af danskernes historie, siger museumsinspektør Anna Wohk Vestergaard fra Den Gamle By til KNR.

 

Læs også Grønlænderes studieliv skal på museum
 

Vigtigt med personlige ting
Det grønlandske værelse er en kopi af Helene Thiesens studieværelse, som det så ud, da hun læste på børnehavepædagogseminariet i Aalborg for 45 år siden.

Helene Thiesen er primært kendt for hendes bog “For Flid og God Opførelse” om sine oplevelser som én af de 22 børn, der i 1952 blev sendt til Danmark på såkaldt kulturopdragelse. I denne forbindelse har Den Gamle By dog taget kontakt til hende som en ud af de mange grønlandske studerende, der i 1970’erne uddannede sig i Danmark.

Og for den i dag 71-årige Helene Thiesen har det været vigtigt at få en række af hendes personlige og grønlandske genstande fra dengang udstillet på værelset fra ‘dengang’.

- Det har været vigtigt for mig at få min gamle reol, skrivebordet og så noget af det vigtigste var min gamle gyngestol, som jeg sad og lavede lektier ved. Og så min skindtaske, som min storesøster gav mig engang. Det er et godt og kært minde. Den er jo godt slidt, men jeg tænkte: Den kan også godt være her, for det var også mit fra dengang, siger hun.

Kolonitiden er en del af historien
Mens Helene Thiesen selv har stået for at bidrage med en række genstande, som hun havde under sit studieophold i Danmark, har Den Gamle By selv anskaffet sig en lang række ting ud fra Helene Thiesens forklaring. Alt lige fra typen af musikanlæg, gardiner, bøger, indholdet i køleskabet og tapet er en tro kopi af studieværelset i Aalborg.

 

Foruden at give en mangfoldighed i række af hjem fra 1970’erne, er det grønlandske studieværelse ifølge Anna Wohk Vestergaard også med til at fortælle anden vigtig historie:

- Det har haft en stor betydning i Grønland, at man måtte tage til Danmark for at studere, fordi man gerne ville have det her uddannelsesløft. Og uddannelsesløftet havde noget at gøre med, hvad den danske regering ønskede for grønlænderne. Så hele skismey med, hvad grønlænderne ønskede og danskerne ønskede, og hvordan forholder man sig i den her tid af den danske historie, som faktisk også har at gøre med et kolonimagts-forhold - det vil vi gerne sætte fokus på, siger hun.