Foto: Siumut

Siumut: Grønlandsk skal være eneste sprog i offentlige virksomheder

Der skal tales grønlandsk, og kun grønlandsk, i de offentlige virksomheder indenfor en kort årrække, hvis det står til Vivian Motzfeldt og Siumut.

Fra 2025 skal der udelukkende tales grønlandsk i de offentlige virksomheder her i landet. Det kan man læse i Siumuts målsætninger for årene 2017 til 2020.

- Sproget skal være rent grønlandsksproget, hvilket vil være gældende for de offentlige virksomheder. 

Partiet vil til gengæld give de ansatte, der ikke kan sproget, mulighed for at lære grønlandsk, 'da det er et krav'.

Siumut foreslår også i sine målsætninger, at det skal være et krav, at ledere i selvstyreejede selskaber skal have kendskab til samfundet og være i stand til at tale grønlandsk:

- På de selvstyreejede virksomheder skal man ved ansættelse af ledere kræve kendskab til samfundet, samtidig vil det være et krav, at man har kendskab til vore værdier og evner vort sprog og har kendskab til det og folk der indfrier disse ting vil blive foretrukket ved udvælgelsen til stillinger, lyder det.

LÆS OGSÅ Grønlandsk er vigtigere end karakterer for kommende lærere

Vivian Motzfeldt fra Siumut mener, at det er på tide, at der bliver taget initiativ til at fremme det grønlandske sprog her i landet.

- Når 92 procent af befolkningen er grønlandsk sprogede og forstår grønlandsk (....) skal det være en selvfølge, at sproget skal være grønlandsk, og på nuværende tidspunkt er det det omvendte, der sker, siger Vivian Motzfeldt.

Hun frygter ikke, at kravet kan gøre det svært at besætte stillinger i de offentlige virksomheder, hvis der kun skal tales grønlandsk.

- Jeg gentager, som jeg har sagt tidligere, i Grønland har vi de nødvendige uddannede, der har gode egenskaber, hvorfor skal vi ikke bruge dem, siger Vivian Motzfeldt.

Ifølge en rapport fra Forsoningskommissionen svarer 85 procent af befolkningen, at de taler grønlandsk.

LÆS OGSÅ Kun plads til hjemmehørende i bestyrelser

LÆS OGSÅ Grønlandske arbejdspladser på jagt efter kandidater i Danmark