Grønlandsk handelsfremstød i Kina

Den røde løber blev rullet ud for Naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer, Ove Karl Berthelsen, da han i denne uge ankom til Shanghai på officielt besøg i Kina, inviteret af den kinesiske minister for land og ressourcer, Xu Shaoshi.
04. november 2012 13:48

Besøget skal ses som handelsfremstød og samtidig et forsøg på at lokke kinesiske investorer til Grønland.Rejsen bringer den grønlandske delegation til Shanghai, Tianjin og Beijing. Under besøget er der en række møder med kinesiske firmaer og institutioner med interesse i Grønland. 

Første stop på rejsen var Shanghai, hvor Ove Karl Berthelsen holdt møder med det store industriforetagende Shanghai Zhenhua Heavy Industries Company, der producerer udstyr til sværindustrien. Blandt andet også storskala udstyr til lastning og lodsning af skib, ligesom selskabet også bygger olieboreplatforme, broer og skibe.

Rejsen går videre til Tianjin, hvor Ove Karl Berthelsen mødes med sin kinesiske kollega. Sammen deltager de i et særligt ministerforum i forbindelse med den internationale mineralmesse China Mining & Expo 2012.

På mineralmessen deltager desuden repræsentanter fra det grønlandske erhvervsliv Air Greenland, Royal Arctic Line, Greenland Mining Services, London Mining, MT Højgaard Grønland, Avannaa Resources og Tanbreez Greenland. 

I forbindelse med mineralmessen er der tilrettelagt en særlig grønlandsdag. Blandt andet med henblik på at tiltrække udenlandske investeringer til mineralproduktion og efterforskning i Grønland.  
Udover deltagelse i mineralmessen i Tianjin, er Ove Karl Berthelsen vært ved et efterfølgende handelsfremstød arrangeret i samarbejde med den danske ambassade i Beijing, hvor han blandt andet skal mødes med den kinesiske turistminister.

Arrangementet i Beijing vil sætte fokus på Grønland som turistmål, afsætningsmuligheder for is- og vand samt skindprodukter. I dette fremstød deltager bl.a. Visit Greenland, Air Greenland, Great Greenland og Igasa Food Festival fra Sydgrønland. Der vil fra kinesisk side være deltagelse fra det kinesiske erhvervsliv, samt journalister fra en række kinesiske medier.

Ove Karl Berthelsen mødes iøvrigt i næste uge med repræsentanter for en af Kinas største entreprenørvirksomheder, China Communications Construction Company, der er interesseret i at deltage i havne- og vejbyggeri i forbindelse med den planlagte jernmine ved Isukasia i bunden af Godthåbsfjorden.