Grønland vil med til Kina

Statsminister Helle Thorning-Schmidt skal på officielt besøg i Kina i næste uge. Og det har i dag fået både IA's folketingsmedlem, Sara Olsvig og Siumuts partileder, Aleqa Hammond op på stikkerne. De mener begge, at Grønland skal sidde med ved bordet, hvis statsministeren skal diskutere Grønlands råstoffer og sikkerhed i Arktis - to områder, som Kina har udvist stor interesse for i flere omgange.
Skrevet af Jette Andersen
06. september 2012 06:18

Sara Olsvig siger i en kommentar, at det er en situation, hvor statsministeren skal holde tungen lige i munden og huske på, at Grønland har krav på at være med, hvis der er sager af relevans for Grønland.

Hun siger også, at det netop er i den slags situationer, der viser velviljen til at opbygge en grundlæggende tillid mellem Danmark og Grønland kommer på prøve.

- Når Grønland får besøg af andre statsledere, sidder der som regel folk fra de danske myndigheder med ved bordet, skriver Sara Olsvig i en mail til Ritzau.

Siumuts Aleqa Hammond er helt på linie med Sara Olsvig. Hun siger, at det vil klæde den danske regering, at invitere repræsentanter for Selvstyret med, når Grønland er på dagsordenen.

Listen over medlemmerne af statsministerens Kina-delegation er endnu ikke klar. Og foreløbig er der ikke oplysnnger om grønlandske deltagere. Besøg i Kina varer fra mandag til fredag.