Grønland trækker sig midlertidigt fra Arktisk Råd

I protest mod Sveriges måde at forvalte formandskabet i Arktisk Råd har Naalakkersuisut besluttet ikke at deltage ved ministermødet, der skal markere overdragelsen af formandskabet i Arktisk Råd. Sverige overgiver i morgen formandskabet til Canada, men ved denne højtidelighed vil der ikke være grønlandsk deltagelse.
Skrevet af Peter Troelsen
14. maj 2013 12:15

Beslutningen har været nødvendig, da Sverige under sit formandskab konsekvent har valgt at fravige fra hidtidig praksis for Kongeriget Danmarks repræsentation ved forhandlingsmøderne i Arktisk Råd med repræsentation af alle tre rigsdele. Grønland har siden efteråret 2011 ikke kunnet sidde med ved bordet til forhandlingsmøderne i Arktisk Råd, hvilket er i modstrid med hidtidig praksis. Grønland har siden oprettelsen af Arktisk Råd i 1996 været repræsenteret i centrale forhandlinger i Arktisk Råd. Grønland er det eneste arktiske land, med en befolkning som udgøres af et flertal af oprindelige arktiske folk.

Da den nuværende praksis ikke er acceptabel for Grønland, har det været af meget høj prioritet både for den foregående og for det nuværende Naalakkersuisut, at sikre at den ny praksis etableret under det svenske formandskab ikke får lov at fortsætte uimodsagt fra det svenske til fremtidige Arktisk Råd formandskaber.

Indtil der er fundet en tilfredsstillende løsning, er Grønlands deltagelse i Arktisk Råd sat i bero.

Med Grønlands beslutning i dag, bliver der nu indledt en reel forhandlingsproces med det nye canadiske formandskab, for så hurtigt som muligt, igen at sikre tilfredsstillende rammer for Grønlands fremtidige deltagelse i Arktisk Råds arbejde.