Grønland skal handle mere med nabolande

Et nyt handelskammer skal sætte gang i samarbejdet mellem de tre nordiske lande Island, Færøerne og Grønland. Det er anbefalingen fra Vestnordisk Råd, der i lørdags holdt en konference i Aasiaat.
03. februar 2015 16:51

Viceformand for Vestnordisk Råd, Lars-Emil Johansen, ser muligheder for mere handel landene i mellem, hvis bare man skaber rammerne.

- Man ønsker et samarbejde. Og det samarbejde skal man altså også have struktureret, for at det kan fungere i praksis, siger Lars-Emil Johansen til KNR.

Vestnordisk Råd er et parlamentarisk samarbejdsorgan mellem Grønland, Island og Færøerne. Under konferencen deltog 44 personer blandt andre de relevante ministre, og fra Grønland deltog naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, erhverv, arbejdsmarked og handel, Vittus Qujaukitsoq. 

Viceformand i Vestnordisk Råd og formand for Inatsisartut, Lars-Emil Johansen, har store forventninger til, at der de kommende år kan blive mere samhandel mellem de tre lande.

 

Erhvervslivet på banen

Faktisk er rammerne allerede på plads mellem landene, men der mangler et samarbejde, hvor de alle kan mødes, mener Lars-Emil Johansen.

- Min forventning er, at der indenfor det næste års tid skal etableres, hvis der er politisk vilje til det, et fælles handelskammer bestående af repræsentanter for erhvervslivet i de tre nordatlantiske lande.

- Fordi der er allerede, er et handelskammer som bare består af repræsentanter fra de tre nordiske lande, fordi der allerede er et handelskammer, som bare består af en bilateral aftale mellem  Island og Grønland og Island og Færøerne, siger Lars-Emil Johansen.

Under konferencen blev der også diskuteret samarbejde indenfor transport og fiskeri.