Grønland kan få indflydelse på EU's arktiske politik

EU har gennem længere tid kigget syd og øst på i deres politik. Men nu er tiden kommet til at kigge mod nord.
03. juni 2015 13:05

 

Det fortæller konsulent og ph.d. Damien Degeorges, som netop har være med til en konference i Bruxelles om, hvad EU’s næste skridt er i arbejdet med at få en arktiske politik.

- Grønland er meget vigtig, så vidt jeg hører i EU. Og jeg tror, at Grønland skal spille sit kort og få mest ud af det. For når man ser på de forskellige kontakter, Grønland har med udlandet, så er det helt klart med EU, at Grønland kan få mest ud af det i forhold til et større partnerskab med EU, siger Damien Degeorges.

Læs også Stor støtte til ICC i Bruxelles

Og netop nu byder muligheden sig for alvor til for Grønland.

I slutningen af året forventes EU at få sin kommende arktiske politik på plads. Og derfor er EU-politikere i øjeblikket i dialog med flere arktiske aktører gennem blandt andet workshops, hvor der allerede er blevet afholdt en i Finland og en i Norge, samt konferencer, som den stort anlagte konference i Bruxelles, der fandt sted mandag og tirsdag.

 - Det er ganske realistisk, at Grønland får indflydelse i processen, fordi man kan se, at EU ser Grønland som en meget vigtig partner i forhold til Arktis, siger Damien Degeorges.

 

Arktis oftere på dagsordenen i EU 

Lykkedes det Grønland at få indflydelse på den kommende arktiske politik i EU, kan det føre til flere goder for Grønland, spår han.

- Det vil sikkert betyde flere penge til investeringer. Men det er et spørgsmål om hvilke investeringer, der er behov for. Og især bæredygtige investeringer, det vil sige langsigtede rettede. Og det vil betyde, at man taler mere om arktis i EU og ikke bare en gang i mellem. Og det er også vigtigt, siger Damien Degeorges.

I Aalborg vil der senere på måneden blive holdt en konference om EU, Grønland og Danmarks forhold, og senere på året bliver der afholdt en konference om EU's arktiske politik i Reykjavík i Island.