Grønland har brug for en renoveringsfond

Det har i mange år været et meget stort problem over hele Grønland, at de ejendomme, der er i landet, har fået lov til at forfalde stille og roligt. Det har skabt store pukler af ejendomme, der skal renoveres på en gang, og det har statskassen ikke haft midler til.
Skrevet af Peter Troelsen
18. februar 2013 10:22

Med de mange problemer med bl.a. skimmelsvamp i den grønlandsk bygningsmasse har statskassen haft meget svært ved at følge med de ekstremt store udgifter, der har været til renovering af bygninger. Enkelte bygninger har været så hårdt angrebet at de måtte rives ned og nyt bygges op, men store udgifter til følge. Det skal være slut nu mener Kaali Olsen, der er kandidat til Inatsisertutvalget for IA.

-En renoveringsfond, er et tiltag, der gør det lovpligtigt, at der på de årlige offentlige finanser - Selvstyret såvel som kommunerne - skal afsættes et beløb til vedligehold/renovering af den bygningsmasse, det offentlige ejer. Formålet er at lovfæste dette, således at kortsigtede politiske dispositioner ikke kan medføre, at der opstår et vedligeholdelsesefterslæb i det offentliges faste ejendom, fastslår Kaali Olsen.

I den virkelige verden betyder det at de offentlige myndigheder hvert år afsætter et beløb til en offentlig fond, der så står for renovering og vedligeholdelse af de offentlige bygninger.