Grønland går udenom IWC

Naalakkersuisut har indleder en historisk beslutning. For første gang går Grønland nu enegang i forhold til Den Internationale Hvalfangstkommission, IWC, og fastsætter sine egne kvoter for store hvaler i det nye år.
01. januar 2013 15:57

Beslutningen er truffet efter, at hvalfangstkommissionen på det seneste møde i 2o12 sagde nej til et grønlansk ønske om en kvoteforhøjelse på 10 hvaler - fra 211 til 221 dyr.

34 lande stemte mod en kvoteforhøjelse, 25 lande stemte imod og tre lande undlod at stemme.

Grønland har efterfølgende med en ekstra høringsrunde i kommissionen  forsøgt at få det blå stempel, men uden helt.

Modstanderne af den højere kvote tæller blandt andet samtlige EU-lande - undtagen Danmark - mener, at den grønlandske hvalfangst ikke længere udøves at oprindelige folk til livets opretholdelse. Hvalkødet finder nemlig også vej til supermarkeder og restauranter i Grønland, hvor turisterne får det tilbudt.

- Derfor er hvalfangsten ved at blive kommerciel, mener modstanderne af hvalfangst.

Men Grønland går altså nu sine egne vegne. Kvoteforhøjelsen fra de 211 til de 221 store hvaler betyder, at der må fanges 18 finhvaler ved Vestgrønland. Her er der også afsat en kvote på to Grønlandshvaler tilligemed 10 pukkelhvaler og 178 sildepiskere.

Til Østgrønland er der afsat en kvote på 12 sildepiskere.

Naalakkersuisuts kvoteforhøjelse for store hvaler indgå i en ny tre-årig kvoteplan, hvor den særlige grønlandsk/canadiske fælleskommission for hvid- og narhvaler er blevet hørt. Samtidig er hvalkvoterne for 2013 fastsat under hensyntagen til internationale aftaler, biologisk rådgivning, brugerviden og Fangstrådet, hedder det i en pressmeddelelse fra Naalakkersuisut.