Grønland bliver grønnere

Naalakkersuisut satser på at styrke produktionen af vedvarende energi. Det sker primært gennem investeringer i vandkraft.
04. december 2015 05:05

Grønland skal være grønnere. Den målsætning har Naalakkersuisut sat og gør blandt andet alvor af det ved at investere 144 millioner kroner i det Sydgrønlandske vandkraftværk Qorlortorsuaq.

Det sker med 72 millioner kroner afsat på finansloven for både 2016 og 2017

 

Fordobler energipotentialet

Investeringen skal fordoble energipotentialet fra vandkraftværket og skal samtidigt sikre, at værket kan forsyne varmebehovet i både Qaqortoq og Narsaq.

Fakta

Langt det meste af vores forsyning af energi stammer stadig fra fossile brændsler som olie og benzin.

 

Godt nok består 70 procent af den el og varme Nukissiorfiit leverer til kunder af vedvarende energi.

 

Nukissiorfiit står dog kun for at levere en tredjedel af den energi, vi bruger i samfundet.

 

De mange oliefyr vi bruger til at opvarme boliger bruger eksempelvis sammenlagt mere brændstof, end Nukissiorfiit bruger til at producere el og varme.                                                                  Kilde Selvstyret

Nukissiorfiit har overfor politikerne vurderet at der er stort behov i området og at det blandet andert kan sænke forbruget af olie til varmeproduktion.

Læs også IA foreslår vandkraftværk ved Qasigiannguit

Ifølge den seneste erklæring fra koalitionspartierne og Naalakkersuisut bliver der også udarbejdet et oplæg til en udvidelse af vandkræftværket i Tasiilaq, som muligvis kan se frem til en udvidelse i 2017.

 

Ny sektorplan for energi

I det hele taget ønsker politikerne at udvikle energiforsyningen. Det skal ikke mindst sikres gennem en ny sektorplan for energiområdet. En plan der skal udformes næste år og som blandt andet skal skitserer hvilke investeringer der skal laves inden for energiområdet de kommende år.

Som mulige investeringer nævnes etableringen af et vandkraftværk, som kan forsyne Aasiaat og Qasigiannguit med elektricitet skal undersøges.

Der bliver også lagt væk på, at der skal tænkes på solpaneler vindmøller og mikrovandkraft.