FN: Grønland bør bekæmpe farligt affald mere effektivt

Naalakkersuisut bør tiltræde flere internationale miljøaftaler og være mere aktiv i bekæmpelsen mod farligt affald, lyder opfordringen FN’s rådgiver for Menneskerettighedskomiteen.
Foto © : KNR
25. oktober 2018 06:34

Dyr, mennesker og miljø i Grønland bliver i højere grad end mange andre steder på kloden ramt af forurening, der driver til Arktis med havstrømme.

Og det rammer Grønland uretfærdigt hårdt. Det mener FN’s særlige rådgiver, Baskut Tuncak, der efter en rundrejse i Grønland har indgivet en række anbefalinger til FN’s Menneskerettighedskomite for at bekæmpe farligt affald og konsekvenserne af det.

Men selv om grønlandske myndigheder i dag allerede gør en bekæmpende indsats, kan myndighederne gøre endnu mere for at mindske forureningen, skriver Tuncak i rapporten til FN’s Menneskerettighedskomite.

LÆS OGSÅ Danmark bør fjerne alt USA's militæraffald i Grønland

- Selvstyreregeringen (Naalakkersuisut, red.) burde aktivt deltage i globale debatter om forureningskontrol. Den opfordres til at styrke forbindelser mellem klimaforandringer og konventioner om giftige kemikalier for at forbedre indsatserne for at reducere eksponeringen af gift, står der i rapporten.

Tuncak opfordrer Grønland til - via Danmark - at tiltræde aftaler som for eksempel Minamata Konventionen, der skal begrænse udledning af kviksølv, og Aarhus Konventionen, der giver offentligheden adgang til oplysninger, beslutninger og domme inden for miljøområdet.

Bekymring for grønlandske fødevarer, dumpe og miner

I rapporten påpeger rådgiveren, at særligt traditionelle, grønlandske fødevarer er i fare, fordi dyr til lands og til vands optager forurenende stoffer, som derefter ender på spisebordet.

Noget som myndighederne herhjemme er opmærksomme på og har advaret mod gennem flere kampagner.

LÆS OGSÅ Sermersooq rydder op i Tunu-bygder

Men der kan gøres endnu mere for at mindste adgangen til farlige stoffer med bedre affaldssortering, lyder anbefalingen.

- Selvstyreregeringen (Naalakkersuisut, red.) bør sikre information om forurening, at tilstrækkelige former for affaldshåndtering er tilgængelig (…) for lokale samfund, inklusiv potentielle muligheder for at reducere udsættelsen for giftige stoffer, står der i rapporten.

LÆS OGSÅ Danmark har undladt at bede USA rydde op

Også udsigten til en uranmine i Kuannersuit og affaldet herfra vækker bekymring i FN-rapporten.

- Myndighedernes kapacitet til at sikre tæt overvågning af affald og tailing dumpe i fremtiden kan være en anden kilde til bekymring, især under hensyntagen til de samlede udfordringer, der står over for håndteringen af ​​affald på øen.