Grønlændere i København tog afsked med Prins Henrik

Flere tusinde mennesker, herunder flere grønlændere, var mødt op foran Christiansborg Slotskirke i København for at sige farvel til Prins Henrik.
20. februar 2018 11:24

Trods kulden var fortovet langts kanalen foran Christiansborg Slotskirke i København tirsdag formiddag dansk tid tæt pakket af mennesker i anledning af Prins Henriks bisættelse.

Blandt de fremmødte var også flere med tilknytning til Grønland, blandt andre Jakobine Berthelsen, som kommer fra Nuuk, men i dag bor på Østerbro i København.

LÆS OGSÅ Kongelige tårer og små smil til prins Henriks bisættelse

- Vi elskede ham som en svigersøn, som vi siger i Grønland. Det var vores svigersøn, siger hun til KNR.

Hun var tydelig berørt over bisættelsen, som hun fulgte direkte på en TV-app på en mobil. I det hele taget har hun fulgt mediernes dækning tæt, siden nyheden om Prins Henriks død kom onsdag 14. februar.

Ifølge Jakobine Berthelsen var Prins Henrik meget afholdt i Grønland, fordi prinsen elskede naturen og opførte sig som en prins ’nede på jorden’.

- Vi grønlændere er mere naturlige, og han var mere naturlig, siger hun.

LÆS OGSÅ Omtrent 60 gæster indbudt til prins Henriks bisættelse

Ventede tre timer for at se kisten

Også Gerda Olsen, der stammer fra Grønland, men i dag har boet mange år på Christianshavn i København, fulgte fra sidelinjen kongefamiliens ankomst til slotskirken og deres afsked med Prins Henrik.

Hun har selv været én af de godt 19.300 personer, der har passeret forbi Prins Henriks kiste i Christiansborgs Slotskirke siden lørdag.

LÆS OGSÅ Flere tusinde besøger Prins Henriks kiste

- Det gjorde jeg i søndags og ventede i tre timer for at se kisten og sige farvel (…). Da tænkte jeg tilbage på hans grønlandske ture og tænkte meget på, hvad de (kongelige, red.) har gjort for Grønland også, fortæller Gerda Olsen.

Hun vil mindes prinsen som en glad og livlig person og respekterer hans ønske om, at hans aske skal deles, så en halvdel bliver strøget ud over de danske farvande og den anden halvdel bliver nedsat i haven bag Fredensborg Slot.

Det sker frem for at blive begravet i det mausoleum i Roskilde Domkirke, som ellers har været tiltænkt Dronning Margrethe og Prins Henrik.

- Det, må jeg respektere, er hans valg, og at han vil have det gjort på den måde. Så respekt for alt det, siger Gerda Olsen.

LÆS OGSÅ Grønland identificerede sig med Prins Henrik