Godmand: Giv mindre bemidlede mulighed for at købe lejelejligheder

Også mindrebemidlede skal have mulighed for at kunne blive ejere af offentlige lejelejligheder. Det mener Partii Inuits kandidat Godmand Rasmussen, som fremlægger emnet til debat op til inatsisartut-valget.
18. november 2014 17:27

Det skal være en mulighed, efter at de har boet samme lejlighed i mange år. Lejere, der har indkomst som SIK-lønnede, skal have dispensation, så de kan få mulighed for at købe deres lejelejligheder til en lavere pris end lejlighedens virkelige pris, mener Godmand Ramussen.

Departmentet for boliger oplyser, at der er mulighed for at gå fra at være lejer til ejer i hele Grønland. I mindre byer og bygder har lejerne af huse mulighed for at købe dem.
 
-  I de 4 største byer, Nuuk, Sisimiut, Ilulissat og Qaqortoq  har der været tale om huse, etageejendomme  og rækkehuse, siger departmentchef i Department for Boliger Olafur P. Nielsen.


I forhold til lejelejlighederne gælder tilbuddet fra lejer til ejer kun boligafdelingerne i rækkehusene i Radiofjeldet, i Nuussuaq, Paarnat og på Ole Brandtsvej i Nuuk, oplyser departmentet.

Alle andre lejelejligheder i andre byer er lejlighederne  blevet for gamle, og det kan ikke betale sig at sælge dem til lejerne.

-  Størstedelen af Selvstyrets udlejningsboliger er arvet fra den danske stat og lider af en stor nedslidning og manglende vedligeholdse, og vi har vurderet at det ikke er hensigtmæssigt og sælge vedligeholdelsesbyrden til lejerne. Det vil faktisk være upassende, siger Olafur P. Nielsen, departmentchef i departmentet for boliger.   

Kandidaten for Partii Inuit sit fastholder sit forslag til debatoplæg:

- Det er kun dem, der har råd, der har mulighed for at blive ejere af lejelejlighederne, siger Godmand Rasmuseen, der mener, at den ordning, han foreslår, kan formindske udsmidning af lejere, der ikke har betalt husleje.

Og det andet eksempel er, når den ene ægtefælle bliver syg, og den anden bliver eneforsørger belaster det familiens økonomi ekstra.