Professor: God folkeskole på grønlandsk er afgørende for selvstændighed

Hvis Grønland vil gøre sig forhåbninger om at blive selvstændigt, skal politikerne starte med at højne niveau i det grønlandske uddannelsessystem. Sådan lyder opfordringen fra professor Rasmus Gjedssø Bertelsen fra Norges Arktiske Universitet i et debatindlæg.
Foto © : Jaaku Lyberth/KNR
Skrevet af Kenneth Elkjær
04. juni 2018 07:01

Bertelsen mener, at de grønlandske politikere skal lade sig inspirere af udviklingen på Færøerne. Her er man i langt højere grad i stand til at uddanne sin egen befolkning, så man er mindre afhængig af tilkaldt arbejdskraft i forhold til Grønland.

- Færøerne med en lidt mindre befolkning end Grønland viser, at det er uddannelsesniveauet, som er afgørende – og ikke befolkningsstørrelsen, som er et forstyrrende og vildledende argument, lyder det fra professor Rasmus Gjedssø Bertelsen i et debatindlæg på Altinget.dk.

LÆS OGSÅ Mere uddannelse skal fjerne proppen i væksten

Han mener, at vejen frem for Grønland er at sikre, at en større del af den grønlandske befolkning får en uddannelse, så man kan drive samfundet med sin egen befolkning og på sit eget sprog, som man gør i Island og på Færøerne.

- Første skridt er en kvalitetsskole på grønlandsk, som kan forberede grønlandske unge til videre uddannelse i Grønland og resten af verden (...) og så hjem at drive eget samfund på eget sprog, lyder det fra professoren, der mener, at økonomisk selvstændighed er næste skridt på vejen mod selvstændighed.

LÆS OGSÅ Uddannelse giver kontant afregning

40 procent af den grønlandske befolkning over 20 år har gennemført en uddannelse over folkeskoleniveau, viser seneste tal fra Grønlands Statistik. På Færøerne er tallet 70 procent.

Rasmus Gjedssø Berthelsen står ikke alene med sin anbefaling om at forbedre uddannelsessystemet. Formand for Økonomisk Råd, Torben M. Andersen, har gentagne gange opfordret politikerne til at sætte flere kræfter ind for at styrke uddannelsesområdet her i landet.

Et bedre uddannelsessystem vil ifølge Økonomisk Råd hjælpe Grønland på vej til at udvikle en selvbærende økonomi.