GME nedskalerer sit Kvanefjeld-projekt

Efter at have gennemført et lønsomhedsstudier nedskalerer Greenlands Minerals Energy, GME, nu sit projekt ved Kvanefjeldet nær Narsaq, så det ikke længere præsenteres som et storskalaprojekt. Selskabets driftsdirektør, Ib Laursen, fortæller, at man leder efter en joint venture partner fra et land, hvor man er vant til at behandle radioaktive mineraler. På den måde vil GME reducere de risicisi, der i forhold til minedrift i Kvanefjeldet.
01. marts 2013 07:48

- Man har besluttet sig for at skifte fokus væk fra at have den kemiske fabrik her på Narsaq halvøen, siger Ib Laursen.

Ifølge Ib Laursen sikrer flytningen, af den kemiske behandling, at riscisien for miljøet sænkes væsentligt.

Det som særligt har skabt politisk modvilje mod minedriften i Kvanefjeldet er den høje forekomst af uran. Med den nye fremgangsmåde bliver dette dog ikke noget problemer forsikre Ib Laursen

- Det er stort set ikke ret meget større miljømæssig konsekvens for området end hvis det havde været enhver anden form for minedrift, forsikrer Ib Laursen og forklarer, at der ikke kommer til at være nogen kemisk reaktion i Grønland.

Det at malmen skal renses kemisk i udlandet betyder ifølge GME heller ikke, at der blive færre lokale arbejdspladser i Narsaq. De arbejdspladser der var i forbindelse med den kemiske rensning ville alligevel skulle varetages af importeret arbejdskraft.

Ib Laursen siger, at det faktisk er en fordel at fjerne den kemiske rensning i forhold til, at man kan klare sig med lokal arbejdskraft og derfor mindske den sociale påvirkning af området.

Ifølge Ib Laursen vil omlægningen af projektet betyde, at man får lidt mindre indtjening, fordi man skal have en partner, men at det til gengæld nok vil gøre projektet lidt mere spiseligt for dets modstandere, da det sociale og miljømæssige fodaftryk bliver reduceret.