Søren tager imod turister i Paamiut: Glæder sig til at krydstogtskibene kommer

Et samarbejde mellem Tupilak Travel og værestedet Nuilaaq i Paamiut har givet borgere med handicap arbejde som turistguider i løbet af sommeren.
47-årige Søren Petersen arbejder som guide for krydstogtturister i Paamiut. Han glæder sig over, at hans handicap ikke står i vejen for at arbejde og møde nye mennesker fra hele verden. Foto © : Thor Bill / KNR
Skrevet af Thor Bill
25. maj 2024 10:43

Sidste år gik mere end 13.000 krydstogtturister i land i Paamiut i løbet af sommeren.

Her fik de mulighed for at se den lille by omkranset af fjeldknolde, den smukke røde trækirke, det lokale værksted og ikke mindst at blive klogere på livet i den vestgrønlandske by.

Alt sammen under kyndig vejledning af lokale guider, der stod klar til at tage imod de besøgende.

Én af dem var 47-årige Søren Petersen.

- Første gang jeg var guide, var alt nyt for mig. Men det har været en god oplevelse, siger han.

For over 20 år siden mistede han førligheden i en faldulykke og sidder derfor i elektrisk kørestol.

Men handicappet holder ham ikke tilbage, når krydstogtsturisterne kommer på besøg. Sidste sommer startede han nemlig som guide i byen for Tupilak Travel.

- Vi tager dem på tur rundt omkring i Paamiut og fortæller om alt, der er i byen. Og så har jeg også været guide her i huset, siger han og peger rundt i værestedet Nuilaaqs lokaler.

Søren Petersen viser nogle af de øreringe, som brugerne af værestedet har lavet, og som er klar til at blive solgt til turisterne. Selv har han lavet et par, der forestiller traditionelle grønlandske trommer lavet af rensdyrgevir. Foto © : Thor Bill / KNR

- Hvis de har nogle spørgsmål, så kan jeg svare på, det de vil vide. Eller hvad der findes herinde.

Værestedet er et kommunalt tilbud til borgere med handicap. Her holdes ugentlige hyggedage med brætspil og kaffe, der bages kager og laves kunstudsmykning til byen. Det er også herfra, brugerne kan fremvise og sælge håndlavede souvenirs til turisterne. Som eksempelvis perleøreringe, fedtstensfigurer og strikkede huer.

Og turisterne har indtil videre været meget positive over både værestedet og mødet med Søren Petersen, fortæller han selv.

- De bliver overraskede over, at jeg kan så meget, selvom jeg sidder i kørestol. Det er meget positive reaktioner, jeg får.

Derfor glæder han sig nu også til, at en ny sæson med krydstogtturister snart begynder i Paamiut.

- Det har været så spændende og noget nyt at prøve. Nye oplevelser er altid godt, siger han med et smil.

En god oplevelse for alle parter

Samarbejdet mellem værestedet Nuilaaq og Tupilak Travel begyndte sidste år.

Og det var med stor opbakning fra brugerne af Nuilaaq, fortæller leder af værestedet, Andrine Jensen.

- Da vi sidste år hørte, at der kom mange skibe her til Paamiut, så snakkede vi sammen med både borgerne og medarbejderne. Og de synes, at det kunne være sjovt at prøve at arbejde med dem.

Det er en beslutning, som Andrine Jensen har været glad for lige siden.

- Jeg synes, det er en god idé, for det er helt nyt for vores borgere at være guider. Jeg synes, det åbner vores afdeling for borgerne at arbejde med turisterne.

Ifølge Andrine Jensen, der er leder af værestedet Nuilaaq, har flere af brugerne været på engelsk-kursus for bedre at kunne tale med de mange turister. Foto © : Thor Bill / KNR

Samtidig er guidearbejdet med til at gøre værestedets brugere mere åbne og imødekommende, mener hun.

- De kan prøve at være mere åbne for andre borgere i byen og hvis der kommer nogen udefra, kan de også prøve at have kontakt. Og det er lykkedes for vores borgere, siger Andrine Jensen.

Netop kontakten med turisterne er noget, som Søren Petersen også selv har sat meget pris på, fortæller han.

- Man får nogle nye inputs ved at møde masser af mennesker fra forskellige nationer.

Hos Tupilak Travel er man også glad for samarbejdet. Det skriver rejse- og turistagent Pipaluk Ostermann i et skriftligt svar til KNR.

- Det har været et godt samarbejde og en stor oplevelse for turisterne. Nuilaaq har serveret kaffe, te og kager, og solgt deres kunsthåndværker til turister. Det har vi været meget glade for.

Ifølge Visit Greenlands anløbsliste ankommer årets første krydstogtskib til Paamiut 14. juni med op mod 1.115 passagerer ombord. 

I alt 16 krydstogtskibe har meldt deres ankomst i Paamiut henover sommeren med op mod 15.343 turister samlet set.