Giv de studerende noget at vende hjem til

Problemerne med pasning af børn for studerende, der vender hjem fra studier i udlandet, har længe været både stort og tungtvejende. Mange studerende vender af selv samme grund ikke hjem og bruger deres uddannelse i deres fødeland. På den måde er Grønland udsat for et såkaldt brain-drain, hvor de dygtige forlader landet.
Skrevet af Peter Troelsen
06. februar 2013 10:01

Palle Christiansen  har ikke haft mulighed for at gøre noget for at sikre de hjemvendte studerendes børnepasning, men da det ikke er sikkert at han bestrider samme post efter valget, kan hans efterfølger på posten have en anden indgangsvinkel til det spørgsmål.

Foreningen for studerende i Danmark, Avalak, er gået sammen med kommunernes landsforening KANUKA om at sikre de hjemvendte studerende bedre forhold, når det gælder om at sikre sig pasning af deres børn. Kun på den måde kan man opfylde det ønske, der er i både samfundet og hos landets politikere, om at de studerende vender hjem efter endt uddannelse.

-Det ønske har De Grønlandske Kommuners Landsforening været med til at sætte fokus på ved for en del år siden at være med til at starte grønlandske uddannelses- og jobmesser op i Danmark. I dag anslår man, at halvdelen vender hjem. Det er således stadig alt for mange, der desværre ikke gør det, fastslår formanden for KANUKA Martha Abelsen (S).

Begge parter foreslår, at man fremover kan blive skrevet op til en institutionsplads, et år før man forventer at vende hjem, det ville gøre mulighederne bedre for de studerende. Senest oplevede man at en nyuddannet grønlandsk læge, der gerne ville tilbage til Grønland, måtte tage job i Danmark, fordi der ikke var mulighed for at få passet familiens børn her i landet. Hvis det fortsætter, vil man aldrig få besat de vigtige poster i samfundet med grønlændere.

Slutteligt kommer der en utvetydig opfordring til grønlandske politikere, både i kommunerne og i Inatsisartut, om at huske de grønlandske studerende i Danmark, når politikerne aflægger besøg i den sydlige del af Rigsfællesskabet. Det ville være gavnligt for de studerende med en opdatering på de politiske og de administrative forhold i Grønland.