Geologer finder nye svar: Gigantiske kløfter under isen stammer fra floder

Man har hidtil ment, at de store kløfter under indlandsisen er lavet af isen. Men faktisk er det floder, der står bag, vurderer GEUS-forskere.
Gletsjeren Sermeq Kujalleq, der sender isbjerne afsted dagligt, ligger ved udmundingen af Illulissatkløften. Man har tidligere troet, at kløften blandt andet var dannet på grund af is. Nu viser data fra GEUS, at den formentlig er dannet af floder.
01. august 2020 11:07

Under indlandsisen gemmer sig et gigantisk kompleks af kløfter. 

De er ikke umiddelbart til at se, for i mange millioner år har de været fyldt med is.

Men de lange og brede lavninger i klipperne under iskappen har længe fascineret forskere, og spørgsmålet om, hvordan de egentlig er opstået, har presset sig på.

Foto © : GEUS

Billedet her viser et kort af Grønland, hvor iskappen er fjernet. Her ses store kløftsystemer under isen. De mest kendte er Petermannkløften, Ilulissatkløften og Zachariae Isstrøm. Kilde: GEUS

Hidtil har mange været af den opfattelse, at kløfterne er dannet af isen selv.

Men nu har GEUS - De Nationale Undersøgelser for Danmark og Grønland - fundet ud af, at det formentlig er floder, der har lavet det, som forskerne kalder en 'enestående kløftestruktur'.

Det fortæller Gregers Dam, der er seniorforsker i GEUS. Sammen med sin kollega Martin Sønderholm har han stået i spidsen for projektet. 

- Vores forskning viser, at kløfterne formentlig er dannet for 100 til 150 millioner år siden af floder, siger han.

LÆS OGSÅ GEUS laver avis om indlandsisen på grønlandsk: Håber at nå ud til flere

Tidligere har man kun set på kløfterne ved hjælp af radarbilleder og på den måde analyseret overfladen under isen.

Men forskerne fra GEUS har også set på mineraler, grundfjeld og sedimenter (sand, sten og grus, red.). Sådan er de kommet frem til, at det er floder, der har skabt kløfterne.

Floderne har ifølge forskerne transporteret vand fra store dele af Grønland ud til kysten. Og det skal de have gjort i mange millioner år, indtil isen kom og stoppede dem til.

Nogle af verdens største kløfter

Der findes mange kløfter gemt under indlandsisen. Men dem, som forskerne har fokuseret på, er de tre største - eller gigantiske, som Gregers Dam siger.

De er mellem 400 og 700 kilometer lange og op til 10 kilometer brede med en dybde på ned til en kilometer.

- Det gør dem til nogle af verdens største kløfter, siger GEUS-forskeren. 

De gigantiske kløfter er for eksempel langt større end den kendte Grand Canyon-kløft, der ligger i det nordlige Arizona i Amerika. 

LÆS OGSÅ Indlandsisen smelter syv gange hurtigere end i 90'erne

Kløfterne ligger i Nord-, Nordøst og Vestgrønland. Ved udmundingen af sidstnævnte ligger en af Grønlands helt store turistattraktioner, Ilulissat Isfjord og den kendte gletsjer Sermeq Kujalleq.

Det er særligt dér og i en række mindre kløfter, at forskerne har indsamlet deres data. De mener dog, at resultaterne er så tydelige, at der ikke er grund til at tro, at de andre store kløfter er dannet på en anden måde.

Ved udmundingen af Ilulissatkløften har forskerne fundet sedimenter, der viser, at floden ved Ilulissatkløften afvandede store dele af Østgrønland - på den anden side af det, der nu udgør indlandsisen.

Foto © : Gregers Dam, GEUS

På billedet ses isfjorden i Ilulissat fra oven. 

Og det er vigtigt for at blive klogere på Grønlands geologi. Ifølge forskerne er opdagelsen 'en ny brik' til at forstå det arktiske puslespil af is, gletsjere og kløfter.

- Vi har fået kortlagt de her kløfter og fået en meget større forståelse af geologien. Vi har også fået en større forståelse for, hvorfor de store gletsjere ligger, hvor de ligger, siger Gregers Dam.

- Ilulissat Isfjord ligger kun, hvor den gør, fordi der har været en over 100 millioner år gammel kløft, en lavning, hvor isen har kunne ligge sig, forklarer forskeren.