GEUS laver avis om indlandsisen på grønlandsk: Håber at nå ud til flere

Mere viden om indlandsisen kommer til grønlandske skoler og biblioteker på grønlandsk.
Det seneste tema om Indlandsisen får nu en oversættelse til grønlandsk og bliver sendt til grønlandske skoler, gymnasier og biblioteker i håb om at flere grønlandske studerende vil få øje på GEUS’ temanummer og få lyst til at læse bladet. Foto © : Niels J. Korsgaard
Skrevet af Malik Brøns
02. marts 2020 13:14

Rettelse: Det er Geocenter Danmark , som er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet og GEUS der udgiver og udsender bladet, og ikke GEUS alene. 

GEUS’ seneste temanummer om Indlandsisen fra deres egen videnskabelige avis, Geoviden, vil være at finde både på dansk og grønlandsk i grønlandske skoler, gymnasier og biblioteker.

Det sker i håb om at få flere grønlandske læsere, skriver videnskabscenteret i en pressemeddelelse.

GEUS, der står for De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, har sit eget videnskabelig blad, der hedder Geoviden.

Videnskabcenteret følte, at når nu at temanummeret handlede om Grønland, at det var naturligt at oversætte det: 

- Det seneste blad vi udgav, handlede om forskning på og i Indlandsisen, så vi har fået det oversat til grønlandsk, når det nu er her, det hele foregår, fortæller bladets redaktør og skribent Johanne Kusnitzoff i meddelelsen.

Håber på grønlandske læsere

Det seneste tema, som også udkommer på grønlandsk, bliver sendt til grønlandske skoler, gymnasier og biblioteker i håb om at flere grønlandske studerende vil få øje på GEUS’ temanummer og få lyst til at læse bladet.

- Bladet udgives med henblik på at være et aktuelt og forskningsbaseret supplement til undervisningen i skolerne, og ved at sende en stak blade ud til institutionerne håber vi at kunne give ny viden om Indlandsisen, som lige nu er under stor forandring. En forandring, der påvirker hele det arktiske område, oplyser GEUS.

Magasinet om Indlandsisen er allerede blevet sendt til Grønland. Måske er bladet allerede at finde på hylderne på skolerne, gymnasierne eller biblioteker. 

GEUS håber også, at magasinet kan bruges i undervisningen.

- Vi har sendt så mange blade på både dansk og grønlandsk, at de kan fungere som klassesæt, som altså kan bruges igen og igen i klasserne, siger Johanne Kusnitzoff.

Man kan også læse temaudgaven på geovidens hjemmeside, geoviden.dk/sermersuaq på grønlandsk eller geoviden.dk/indlandsisen på dansk.